Europe and Central Asia

#Together4Forests - Stop wereldwijde ontbossing met sterke EU-bossenwet

 

Ontbossing is een van de grootste problemen van onze tijd. Wereldwijd verdwijnen in hoog tempo bossen voor de productie van hout, soja en palmolie. Maar liefst een derde van deze producten gaat naar de Europese Unie. Dat moet stoppen vinden 50 natuur- en mensenrechtenorganisaties, waaronder Vogelbescherming. Zij starten daarom de campagne #Together4Forests.

Het doel is een Europese bossenwet die een einde maakt aan de import van deze producten.

Wij roepen alle EU-inwoners op om zich uit te spreken voor zo’n krachtige bossenwet. Alleen al uit eigenbelang. Bossen zuiveren de lucht en het water dat we nodig hebben om te overleven. Gezonde bossen zorgen er bovendien voor dat we niet ziek worden en zijn belangrijk als buffer tegen de opwarming van de aarde.

Bent u ook tegen ontbossing? Laat uw stem horen! Dat kan via een publieksconsultatie van de Europese Commissie over de nieuwe bossenwet. Geef uw mening via het formulier.

 

Wat is het probleem?

 

Natuur die essentieel is om te overleven op onze planeet verdwijnt in hoog tempo. Alleen al in het Amazonegebied zijn in het afgelopen decennium 8,4 miljoen voetbalvelden aan bos gekapt. De belangrijkste reden hiervoor is niet-duurzame landbouw. Dan gaat het om de sojateelt ten behoeve van veevoer en de productie van onder meer palmolie en cacao. In het schappen van alle reguliere supermarkten zijn producten te vinden met ingrediënten die hebben bijgedragen aan ontbossing, vaak zonder dat je het weet.

 

De Europese Unie kan en moet het voortouw nemen om de ontbossing en het verlies aan natuur te stoppen. Op dit manier binden we óók de strijd aan met de opwarming van de aarde en het uitsterven van dieren en planten.

 

Dus, kom in actie. Vraag de Europese Commissie om een krachtige bossenwet. #Together4Forests

 

Wie is verantwoordelijk?

 

Ontbossing en het vernietigen van natuurlijk leefgebied zijn complexe problemen, waarbij we als consumenten allemaal een rol spelen. Op dit moment heeft de EU geen wetten die de import verbieden van producten die dankzij ontbossing tot stand zijn gekomen. Zo zit palmolie in heel veel kant-en-klaar voedsel en in cosmeticaproducten. Onze koeien eten de soja waarvoor primair bos is gesneuveld.

De EU is een van de grootste importeurs van palmolie en soja, maar ook van vlees waarvoor Amazone-bos moest wijken, koffie en cacao. Een enkel land kan geen duurzame productie afdwingen op grote schaal, daarvoor is krachtige EU-wetgeving noodzakelijk.

U kan daarbij helpen. Vraag de Europese Commissie om een krachtige bossenwet. #Together4Forests

 

Wat is de oplossing?

 

Consumenten moeten zekerheid krijgen dat hun koekjes, crèmes en vele andere producten niet bijdragen aan ontbossing, of verlies van natuurlijk leefgebied. Dat bereiken we door krachtige EU-wetgeving die voorkomt dat de ingrediënten voor zulke producten worden geïmporteerd. Wetten die dit kunnen regelen per eind 2021, staan nu op de agenda in Brussel.

 

Dus, kom in actie. Vraag de Europese Commissie om een krachtige bossenwet. Zo beschermen we de planeet, ook voor onze kinderen en hun kinderen.#Together4Forests

English | Français