email a friend
printable version
LC
Brown Accentor Prunella fulvescens

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass 18.9 g

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 2,930,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4.6 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but the species is reported to be common in Central Asia, locally common in winter in Pakistan, locally common in northern India and common in north-western Nepal (Flint et al. 1984, Grimmett et al. 1998), while the population in China has been estimated at c.100-10,000 breeding pairs (Brazil 2009).
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage
Afghanistan Native Extant      
China (mainland) Native Extant      
India Native Extant      
Kazakhstan Native Extant Yes    
Kyrgyzstan Native Extant      
Mongolia Native Extant Yes    
Nepal Native Extant      
Pakistan Native Extant      
Russia (Asian) Native Extant      
Russia (Central Asian) Native Extant      
Tajikistan Native Extant Yes    
Turkmenistan Native Extant Yes    
Uzbekistan Native Extant      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Afghanistan Salang Kotal site factsheet
Kyrgyzstan Eastern Alai site factsheet
Kyrgyzstan Gorge Tash-Rabat site factsheet
Kyrgyzstan Lake Chatyr-Kul site factsheet
Kyrgyzstan Western Alai, Kok-Suu river site factsheet
Mongolia Khokh Serkhiin Nuruu site factsheet
Mongolia Tsengel Khairkhan Mountain site factsheet
Nepal Annapurna Conservation Area site factsheet
Nepal Dhorpatan Hunting Reserve site factsheet
Nepal Sagarmatha National Park site factsheet
Nepal Shey-Phoksundo National Park site factsheet
Russia (Central Asian) Dzhulukul' depression site factsheet
Russia (Central Asian) Kurkure mountain site factsheet
Tajikistan Aktash massif site factsheet
Tajikistan Dashtidjum site factsheet
Tajikistan Drumkul Lake site factsheet
Tajikistan Dzhavshangoz site factsheet
Tajikistan Iskanderkul lake and mountains site factsheet
Tajikistan Karakul lake and mountains site factsheet
Tajikistan Kattasay and Daganasay Reservoirs site factsheet
Tajikistan Kondara Gorge site factsheet
Tajikistan Kulikalon Lakes site factsheet
Tajikistan Rangkul valley (Rangkul & Shorkul Lakes) site factsheet
Tajikistan Zorkul Nature Reserve (Lake Victoria) site factsheet
Uzbekistan Angren Plateau site factsheet
Uzbekistan Central section of the Kurama Mountain Range site factsheet
Uzbekistan Gissar State Nature Reserve site factsheet
Uzbekistan Oygaing River Valley site factsheet
Uzbekistan Pulatkhan Gorge site factsheet
Uzbekistan Tereklisay section of the Chatkal Mountains Biosphere Reserve site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Forest Temperate suitable resident
Rocky areas (eg. inland cliffs, mountain peaks) suitable resident
Shrubland Mediterranean-type Shrubby Vegetation suitable resident
Shrubland Subtropical/Tropical High Altitude suitable resident
Altitude 2400 - 5100 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Prunella fulvescens. Downloaded from http://www.birdlife.org on 14/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 14/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Prunellidae (Accentors)
Species name author (Severtsov, 1873)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 2,930,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species