email a friend
printable version
LC
Rufous-streaked Accentor Prunella himalayana

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status altitudinal migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 896,000
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 1,080,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4.6 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but the species is reported to be not numerous, though in places common in the Southern former USSR, fairly common in northern India and Nepal and uncommon in Bhutan (Grimmett et al) (Flint et al. 1984, Grimmett et al. 1998).
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Afghanistan Native Extant       Yes
Bhutan Native Extant        
China (mainland) Native Extant        
India Native Extant        
Kazakhstan Native Extant Yes      
Kyrgyzstan Native Extant       Yes
Mongolia Native Extant        
Nepal Native Extant        
Pakistan Native Extant        
Russia (Asian) Native Extant        
Russia (Central Asian) Native Extant       Yes
Tajikistan Native Extant Yes      
Turkmenistan Native Extant        
Uzbekistan Native Extant        

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Afghanistan Salang Kotal site factsheet
Kyrgyzstan Eastern Alai site factsheet
Kyrgyzstan Gorge Tash-Rabat site factsheet
Kyrgyzstan Lake Chatyr-Kul site factsheet
Kyrgyzstan Western Alai, Kok-Suu river site factsheet
Nepal Dhorpatan Hunting Reserve site factsheet
Nepal Kanchenjungha Conservation Area site factsheet
Nepal Makalu Barun National Park site factsheet
Nepal Shey-Phoksundo National Park site factsheet
Nepal Tamur valley and watershed site factsheet
Russia (Central Asian) Dzhulukul' depression site factsheet
Russia (Central Asian) Kurkure mountain site factsheet
Russia (Central Asian) Kuznetski Alatau site factsheet
Russia (Central Asian) Shapshal ridge site factsheet
Tajikistan Dashtidjum site factsheet
Tajikistan Drumkul Lake site factsheet
Tajikistan Dzhavshangoz site factsheet
Tajikistan Ishkashim site factsheet
Tajikistan Iskanderkul lake and mountains site factsheet
Tajikistan Karakul lake and mountains site factsheet
Tajikistan Kondara Gorge site factsheet
Tajikistan Rangkul valley (Rangkul & Shorkul Lakes) site factsheet
Tajikistan Zorkul Nature Reserve (Lake Victoria) site factsheet
Uzbekistan Bashkyzylsay Unit of the Chatkal Mountains Biosphere Reserve site factsheet
Uzbekistan Tereklisay section of the Chatkal Mountains Biosphere Reserve site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Grassland Temperate major breeding
Grassland Temperate major non-breeding
Rocky areas (eg. inland cliffs, mountain peaks) major breeding
Rocky areas (eg. inland cliffs, mountain peaks) major non-breeding
Altitude 2800 - 5000 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Prunella himalayana. Downloaded from http://www.birdlife.org on 26/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 26/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Prunellidae (Accentors)
Species name author (Blyth, 1842)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 896,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species