email a friend
printable version
LC
Water Pipit Anthus spinoletta

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 3,670,000 medium
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 6,560,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 3.7 - - -
Population justification: In Europe, the breeding population is estimated to number 640,000-2,000,000 breeding pairs, equating to 1,920,000-6,000,000 individuals (BirdLife International 2004). Europe forms 5-24% of the global range, so a very preliminary estimate of the global population size is 8,000,000-120,000,000 individuals, although further validation of this estimate is needed. The population in China has been estimated at c.50-1,000 individuals on migration and c.50-1,000 wintering individuals (Brazil 2009).
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage
Afghanistan Native Extant     Yes
Albania Native Extant Yes    
Algeria Native Extant      
Andorra Native Extant Yes    
Armenia Native Extant Yes    
Austria Native Extant      
Azerbaijan Native Extant      
Bahrain Native Extant   Yes Yes
Belarus Vagrant Extant      
Belgium Native Extant   Yes  
Bosnia and Herzegovina Native Extant Yes    
Bulgaria Native Extant      
China (mainland) Native Extant      
Croatia Native Extant      
Cyprus Native Extant   Yes  
Czech Republic Native Extant      
Denmark Native Extant      
Egypt Native Extant      
Estonia Native Extant Yes    
Faroe Islands (to Denmark) Native Extant      
Finland Native Extant Yes   Yes
France Native Extant     Yes
Georgia Native Extant Yes    
Germany Native Extant     Yes
Gibraltar (to UK) Vagrant Extant      
Greece Native Extant     Yes
Hungary Native Extant   Yes  
India Native Extant      
Iran, Islamic Republic of Native Extant      
Iraq Native Extant   Yes  
Ireland Native Extant Yes    
Israel Native Extant      
Italy Native Extant     Yes
Jordan Native Extant   Yes  
Kazakhstan Native Extant Yes    
Kuwait Native Extant   Yes Yes
Kyrgyzstan Native Extant Yes    
Latvia Vagrant Extant      
Lebanon Native Extant   Yes Yes
Libya Native Extant      
Liechtenstein Native Extant      
Luxembourg Native Extant   Yes  
Macedonia, the former Yugoslav Republic of Native Extant      
Malta Native Extant   Yes  
Mongolia Native Extant Yes    
Montenegro Native Extant Yes    
Morocco Native Extant      
Nepal Native Extant   Yes Yes
Netherlands Native Extant   Yes  
Norway Native Extant Yes    
Oman Native Extant   Yes  
Pakistan Native Extant      
Poland Native Extant      
Portugal Native Extant      
Qatar Native Extant   Yes  
Romania Native Extant      
Russia (Asian) Native Extant Yes    
Russia (Central Asian) Native Extant Yes    
Russia (European) Native Extant Yes    
Saudi Arabia Native Extant   Yes  
Serbia Native Extant Yes    
Slovakia Native Extant      
Slovenia Native Extant      
South Korea Native Extant      
Spain Native Extant      
Sweden Native Extant      
Switzerland Native Extant      
Syria Native Extant   Yes Yes
Taiwan (China) Native Extant      
Tajikistan Native Extant Yes    
Tunisia Native Extant      
Turkey Native Extant      
Turkmenistan Native Extant   Yes  
Ukraine Native Extant Yes    
United Arab Emirates Native Extant   Yes Yes
United Kingdom Native Extant   Yes  
Uzbekistan Native Extant Yes    

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Afghanistan Big Pamir site factsheet
Iran, Islamic Republic of Arasbaran Protected Area site factsheet
Kyrgyzstan Eastern Alai site factsheet
Kyrgyzstan Gorge Tash-Rabat site factsheet
Kyrgyzstan Lake Chatyr-Kul site factsheet
Kyrgyzstan Western Alai, Kok-Suu river site factsheet
Russia (Central Asian) Dzhulukul' depression site factsheet
Russia (Central Asian) Kurkure mountain site factsheet
Russia (Central Asian) Kuznetski Alatau site factsheet
Tajikistan Aktash massif site factsheet
Tajikistan Bulunkul and Yashilkul lakes and mountains site factsheet
Tajikistan Dashtidjum site factsheet
Tajikistan Drumkul Lake site factsheet
Tajikistan Dzhavshangoz site factsheet
Tajikistan Ishkashim site factsheet
Tajikistan Iskanderkul lake and mountains site factsheet
Tajikistan Kattasay and Daganasay Reservoirs site factsheet
Tajikistan Kondara Gorge site factsheet
Tajikistan Kulikalon Lakes site factsheet
Uzbekistan Bashkyzylsay Unit of the Chatkal Mountains Biosphere Reserve site factsheet
Uzbekistan Central section of the Kurama Mountain Range site factsheet
Uzbekistan Gissar State Nature Reserve site factsheet
Uzbekistan Tereklisay section of the Chatkal Mountains Biosphere Reserve site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Aquatic & Marine Irrigated Land (includes irrigation channels) suitable non-breeding
Artificial/Aquatic & Marine Wastewater Treatment Areas suitable non-breeding
Grassland Temperate major breeding
Marine Coastal/Supratidal Coastal Brackish/Saline Lagoons/Marine Lakes suitable non-breeding
Rocky areas (eg. inland cliffs, mountain peaks) major breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands suitable non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Lakes (over 8ha) suitable non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Rivers/Streams/Creeks (includes waterfalls) suitable non-breeding
Altitude 615 - 3200 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Anthus spinoletta. Downloaded from http://www.birdlife.org on 17/04/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 17/04/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Motacillidae (Wagtails and pipits)
Species name author (Linnaeus, 1758)
Population size mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 3,670,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species