email a friend
printable version
LC
Bearded Parrotbill Panurus biarmicus

IUCN Red List history

Year Category
2013 Least Concern
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status altitudinal migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 10,800,000 medium
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 11,200,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Unknown -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4.2 - - -
Population justification: In Europe, the breeding population is estimated to number 240,000-480,000 breeding pairs, equating to 720,000-1,440,000 individuals (BirdLife International 2004). Europe forms 25-49% of the global range, so a very preliminary estimate of the global population size is c.1,440,000-5,760,000, although this estimate requires further validation. The population in China has been estimated at c.100-10,000 breeding pairs and < c.50 wintering individuals (Brazil 2009).
Trend justification: The overall population trend is difficult to determine as some populations are increasing and others decreasing, and populations are subject to considerable fluctuations (del Hoyo et al. 2007).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Afghanistan Native Extant       Yes
Albania Native Extant Yes      
Algeria Vagrant Extant        
Armenia Native Extant Yes      
Austria Native Extant       Yes
Azerbaijan Native Extant       Yes
Belarus Native Extant       Yes
Belgium Native Extant       Yes
Bulgaria Native Extant     Yes Yes
China (mainland) Native Extant Yes      
Croatia Native Extant       Yes
Cyprus Native Extant   Yes    
Czech Republic Native Extant       Yes
Denmark Native Extant     Yes Yes
Egypt Vagrant Extant        
Estonia Native Extant       Yes
Finland Native Extant     Yes Yes
France Native Extant     Yes Yes
Georgia Native Extant Yes      
Germany Native Extant     Yes Yes
Greece Native Extant     Yes Yes
Hungary Native Extant       Yes
Iran, Islamic Republic of Native Extant   Yes    
Ireland Native Extant       Yes
Israel Vagrant Extant        
Italy Native Extant       Yes
Japan Vagrant Extant        
Kazakhstan Native Extant Yes      
Kyrgyzstan Native Extant       Yes
Latvia Native Extant       Yes
Lebanon Vagrant Extant   Yes    
Lithuania Native Extant       Yes
Luxembourg Vagrant Extant        
Macedonia, the former Yugoslav Republic of Native Extant       Yes
Moldova Native Extant       Yes
Mongolia Native Extant Yes      
Montenegro Native Extant Yes      
Morocco Vagrant Extant        
Netherlands Native Extant       Yes
Norway Native Extant Yes      
Poland Native Extant Yes      
Portugal Vagrant Extant        
Romania Native Extant       Yes
Russia Native Extant Yes     Yes
Russia (Asian) Native Extant Yes      
Russia (Central Asian) Native Extant       Yes
Russia (European) Native Extant Yes      
Serbia Native Extant Yes      
Slovakia Native Extant       Yes
Slovenia Native Extant   Yes    
Spain Native Extant       Yes
Sweden Native Extant       Yes
Switzerland Native Extant       Yes
Syria Native Extant       Yes
Tajikistan Native Extant        
Turkey Native Extant       Yes
Turkmenistan Native Extant Yes      
Ukraine Native Extant       Yes
United Kingdom Native Extant       Yes
Uzbekistan Native Extant Yes      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
United Kingdom Weymouth Wetlands site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands major non-breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands major breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Lakes (over 8ha) suitable non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Lakes (over 8ha) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Rivers/Streams/Creeks (includes waterfalls) suitable non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Rivers/Streams/Creeks (includes waterfalls) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Saline, Brackish or Alkaline Lakes suitable non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Saline, Brackish or Alkaline Lakes suitable breeding
Altitude 0 - 3050 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets/display animals, horticulture - - -  
Food - human - - -  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Panurus biarmicus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 23/10/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 23/10/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Timaliidae (Babblers and parrotbills)
Species name author (Linnaeus, 1758)
Population size mature individuals
Population trend Unknown
Distribution size (breeding/resident) 10,800,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species