email a friend
printable version
LC
Clamorous Reed-warbler Acrocephalus stentoreus

IUCN Red List history

Year Category
2013 Least Concern
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Not Recognised
1994 Not Recognised
1988 Not Recognised

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 5,460,000
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 6,830,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4.4 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but the species is described as common to abundant in much of its range, although uncommon in Myanmar and the Philippines (del Hoyo et al. 2006).
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Afghanistan Native Extant Yes      
Bahrain Native Extant   Yes Yes  
Bangladesh Native Extant        
China (mainland) Native Extant        
Egypt Native Extant        
Eritrea Native Extant        
India Native Extant        
Indonesia Native Extant        
Iran, Islamic Republic of Native Extant       Yes
Iraq Native Extant   Yes    
Israel Native Extant        
Jordan Native Extant   Yes    
Kazakhstan Native Extant Yes      
Kuwait Native Extant   Yes Yes  
Kyrgyzstan Native Extant Yes      
Laos Native Extant        
Lebanon Vagrant Extant     Yes  
Myanmar Native Extant        
Nepal Native Extant        
Oman Native Extant     Yes Yes
Pakistan Native Extant        
Papua New Guinea Native Extant       Yes
Philippines Native Extant Yes      
Qatar Native Extant       Yes
Saudi Arabia Native Extant       Yes
Solomon Islands Native Extant       Yes
Somalia Native Extant        
Sri Lanka Native Extant        
Sudan Native Extant       Yes
Syria Native Extant       Yes
Tajikistan Native Extant Yes      
Thailand Native Extant        
Timor-Leste Native Extant       Yes
Turkmenistan Native Extant        
United Arab Emirates Native Extant     Yes Yes
Uzbekistan Native Extant        
Vietnam Native Extant        
Yemen Native Extant   Yes Yes  

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane suitable non-breeding
Grassland Subtropical/Tropical Seasonally Wet/Flooded suitable breeding
Grassland Subtropical/Tropical Seasonally Wet/Flooded suitable non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Moist suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Moist suitable non-breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands major breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands major non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Lakes (over 8ha) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Lakes (over 8ha) suitable non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) suitable non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Rivers/Streams/Creeks (includes waterfalls) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Rivers/Streams/Creeks (includes waterfalls) suitable non-breeding
Altitude 0 - 3000 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Acrocephalus stentoreus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 30/10/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 30/10/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Sylviidae (Old World warblers)
Species name author (Ehrenberg, 1833)
Population size mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 5,460,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species