email a friend
printable version
LC
Blue Saw-wing Psalidoprocne pristoptera

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Not Recognised

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass 11.08 g

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 7,490,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals 0
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4.1 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but the species is described as generally common to locally abundant, although not common in the lower Congo Basin, west Sudan, south Zambia and central Zimbabwe (del Hoyo et al. 2004).
Trend justification: The population is suspected to be in decline owing to ongoing habitat destruction (del Hoyo et al. 2004).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Angola Native Extant        
Burundi Native Extant        
Cameroon Native Extant        
Central African Republic Native Extant        
Congo Native Extant        
Congo, The Democratic Republic of the Native Extant        
Equatorial Guinea Native Extant        
Eritrea Native Extant        
Ethiopia Native Extant        
Gabon Native Extant        
Kenya Native Extant        
Malawi Native Extant        
Mozambique Native Extant        
Nigeria Native Extant        
Rwanda Native Extant        
South Africa Native Extant        
South Sudan Native Extant       Yes
Sudan Native Extant        
Swaziland Native Extant        
Tanzania Native Extant        
Uganda Native Extant        
Zambia Native Extant        
Zimbabwe Native Extant        

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Plantations suitable breeding
Artificial/Terrestrial Plantations suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable breeding
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Subtropical/Tropical Heavily Degraded Former Forest suitable breeding
Artificial/Terrestrial Subtropical/Tropical Heavily Degraded Former Forest suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane suitable non-breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Grassland Subtropical/Tropical High Altitude suitable breeding
Grassland Subtropical/Tropical High Altitude suitable non-breeding
Savanna Dry suitable breeding
Savanna Dry suitable non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical High Altitude suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical High Altitude suitable non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Moist suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Moist suitable non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Rivers/Streams/Creeks (includes waterfalls) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Rivers/Streams/Creeks (includes waterfalls) suitable non-breeding
Altitude 300 - 2400 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Psalidoprocne pristoptera. Downloaded from http://www.birdlife.org on 26/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 26/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Hirundinidae (Swallows and martins)
Species name author (Rüppell, 1836)
Population size mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 7,490,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species