email a friend
printable version
LC
Cliff Swallow Petrochelidon pyrrhonota

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass 21.6 g

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 4,040,000 medium
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 4,040,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Increasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4.3 - - -
Trend justification: This species has undergone a small or statistically insignificant increase over the last 40 years in North America (data from Breeding Bird Survey and/or Christmas Bird Count: Butcher and Niven 2007).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Antigua and Barbuda Native Extant        
Argentina Native Extant        
Aruba (to Netherlands) Native Extant        
Bahamas Native Extant        
Barbados Native Extant        
Belize Native Extant        
Bermuda (to UK) Native Extant        
Bolivia Native Extant        
Bonaire, Sint Eustatius and Saba (to Netherlands) Native Extant        
Brazil Native Extant        
Canada Native Extant        
Cayman Islands (to UK) Native Extant        
Chile Native Extant        
Colombia Native Extant        
Costa Rica Native Extant   Yes    
Cuba Native Extant        
Curaçao (to Netherlands) Native Extant        
Dominica Native Extant        
Dominican Republic Native Extant        
Ecuador Native Extant        
El Salvador Native Extant        
Falkland Islands (Malvinas) Native Extant        
Greenland (to Denmark) Vagrant Extant        
Guadeloupe (to France) Native Extant     Yes  
Guatemala Native Extant        
Haiti Native Extant        
Honduras Native Extant        
Iceland Vagrant Extant        
Martinique (to France) Native Extant        
Mexico Native Extant        
Montserrat (to UK) Native Extant        
Nicaragua Native Extant     Yes  
Panama Native Extant        
Paraguay Native Extant        
Peru Native Extant        
Puerto Rico (to USA) Native Extant        
Russia (Asian) Vagrant Extant        
Sint Maarten (to Netherlands) Native Extant        
South Georgia & the South Sandwich Islands Vagrant Extant        
St Kitts and Nevis Native Extant        
St Lucia Native Extant        
St Pierre and Miquelon (to France) Native Extant     Yes  
St Vincent and the Grenadines Native Extant        
Trinidad and Tobago Native Extant        
Turks and Caicos Islands (to UK) Native Extant        
United Kingdom Vagrant Extant        
United States Minor Outlying Islands (to USA) Native Extant     Yes  
Uruguay Native Extant   Yes    
USA Native Extant Yes      
Venezuela Native Extant        
Virgin Islands (to UK) Native Extant   Yes    
Virgin Islands (to USA) Native Extant   Yes    

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable breeding
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable breeding
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable non-breeding
Forest Temperate suitable breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Grassland Temperate suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Rivers/Streams/Creeks (includes waterfalls) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Rivers/Streams/Creeks (includes waterfalls) suitable non-breeding
Altitude 0 - 3000 m Occasional altitudinal limits (max) 3200 m

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Petrochelidon pyrrhonota. Downloaded from http://www.birdlife.org on 25/12/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 25/12/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Hirundinidae (Swallows and martins)
Species name author Vieillot, 1817
Population size mature individuals
Population trend Increasing
Distribution size (breeding/resident) 4,040,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species