email a friend
printable version
LC
Mosque Swallow Hirundo senegalensis

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 12,900,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Increasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but the species is described as scarce to locally common (del Hoyo et al. 2004).
Trend justification: The population is estimated to be increasing following recorded range expansions (del Hoyo et al. 2004).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage
Angola Native Extant      
Benin Native Extant      
Botswana Native Extant      
Burkina Faso Native Extant      
Burundi Native Extant      
Cameroon Native Extant      
Central African Republic Native Extant      
Chad Native Extant      
Congo Native Extant      
Congo, The Democratic Republic of the Native Extant      
Côte d'Ivoire Native Extant      
Equatorial Guinea Native Extant      
Ethiopia Native Extant      
Gabon Native Extant      
Gambia Native Extant      
Ghana Native Extant      
Guinea Native Extant      
Guinea-Bissau Native Extant      
Kenya Native Extant      
Liberia Vagrant Extant      
Malawi Native Extant      
Mali Native Extant      
Mauritania Native Extant      
Mozambique Native Extant      
Namibia Native Extant      
Niger Native Extant      
Nigeria Native Extant      
Rwanda Native Extant      
Senegal Native Extant      
Somalia Vagrant Extant      
South Africa Native Extant      
South Sudan Native Extant      
Sudan Native Extant      
Tanzania Native Extant      
Togo Native Extant      
Uganda Native Extant      
Zambia Native Extant      
Zimbabwe Native Extant      

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable breeding
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable breeding
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Subtropical/Tropical Heavily Degraded Former Forest suitable breeding
Artificial/Terrestrial Subtropical/Tropical Heavily Degraded Former Forest suitable non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable non-breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Grassland Temperate suitable breeding
Grassland Temperate suitable non-breeding
Savanna Dry suitable breeding
Savanna Dry suitable non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Rivers/Streams/Creeks (includes waterfalls) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Rivers/Streams/Creeks (includes waterfalls) suitable non-breeding
Altitude 0 - 2800 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Hirundo senegalensis. Downloaded from http://www.birdlife.org on 22/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 22/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Hirundinidae (Swallows and martins)
Species name author Linnaeus, 1766
Population size Unknown mature individuals
Population trend Increasing
Distribution size (breeding/resident) 12,900,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species
- Climate change species distributions