email a friend
printable version
LC
Banded Martin Riparia cincta

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 5,290,000 medium
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 6,440,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Increasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but the species is described as generally uncommon, although locally common in parts of east Africa and frequent in Ethiopia (del Hoyo et al. 2004).
Trend justification: The population is suspected to be increasing owing to agricultural development (del Hoyo et al. 2004).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Angola Native Extant        
Botswana Native Extant        
Burkina Faso Native Extant        
Burundi Native Extant        
Cameroon Native Extant        
Central African Republic Native Extant        
Chad Native Extant        
Congo Native Extant        
Congo, The Democratic Republic of the Native Extant        
Côte d'Ivoire Native Extant        
Egypt Vagrant Extant        
Eritrea Native Extant        
Ethiopia Native Extant        
Gabon Native Extant        
Gambia Vagrant Extant        
Ghana Native Extant        
Kenya Native Extant        
Lesotho Native Extant        
Malawi Native Extant        
Mali Vagrant Extant        
Mozambique Native Extant        
Namibia Native Extant        
Niger Vagrant Extant        
Nigeria Native Extant        
Rwanda Native Extant        
São Tomé e Príncipe Vagrant Extant        
Saudi Arabia Vagrant Extant   Yes    
Sierra Leone Vagrant Extant        
Somalia Vagrant Extant        
South Africa Native Extant        
South Sudan Native Extant Yes      
Sudan Native Extant        
Swaziland Native Extant        
Tanzania Native Extant        
Togo Native Extant        
Uganda Native Extant        
Yemen Vagrant Extant     Yes  
Zambia Native Extant        
Zimbabwe Native Extant        

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable breeding
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable breeding
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable non-breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry major breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry major non-breeding
Grassland Temperate suitable breeding
Grassland Temperate suitable non-breeding
Savanna Dry major breeding
Savanna Dry major non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) suitable non-breeding
Wetlands (inland) Seasonal/Intermittent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) suitable breeding
Wetlands (inland) Seasonal/Intermittent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) suitable non-breeding
Altitude 0 - 3000 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Riparia cincta. Downloaded from http://www.birdlife.org on 26/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 26/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Hirundinidae (Swallows and martins)
Species name author (Boddaert, 1783)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Increasing
Distribution size (breeding/resident) 5,290,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species
- Projected distributions under climate change