email a friend
printable version
NT
Black-bodied Woodpecker Hylatomus schulzii

IUCN Red List Criteria

Near Threatened (criteria nearly met) C1+2a(i) 

IUCN Red List history

Year Category
2012 Near Threatened
2008 Near Threatened
2004 Near Threatened
2000 Lower Risk/Near Threatened
1994 Lower Risk/Near Threatened
1988 Near Threatened

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Medium
Land mass type continent
Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 586,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals 6700 poor Suspected 2007
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 5.8 - - -
Population justification: The population is preliminarily estimated to number at least 10,000 individuals, roughly equating to 6,700 mature individuals. This requires confirmation.
Trend justification: The population is suspected to be in decline owing to ongoing habitat destruction.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Argentina Native Extant Yes      
Bolivia Native Extant Yes      
Paraguay Native Extant Yes      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Argentina Bañado La Estrella Este site factsheet
Argentina Bañado La Estrella Oeste site factsheet
Argentina Chancaní y Sierras de Pocho site factsheet
Argentina Cuña boscosa de Santa Fe site factsheet
Argentina Dorso Occidental Subhúmedo de Santa Fe site factsheet
Argentina El Cantor site factsheet
Argentina Estancia Guaycolec site factsheet
Argentina La Fidelidad site factsheet
Argentina Nacientes de los riachos Monte Lindo y Tatú Piré site factsheet
Argentina Parque Nacional Chaco site factsheet
Argentina Parque Nacional Copo site factsheet
Argentina Parque Nacional Río Pilcomayo site factsheet
Argentina Parque Provincial Fuerte Esperanza site factsheet
Argentina Parque Provincial Pampa del Indio site factsheet
Argentina Reserva El Bagual site factsheet
Argentina Reserva Natural Formosa site factsheet
Argentina Reserva Natural Loro Hablador site factsheet
Argentina Río Bermejito site factsheet
Argentina Sierras de Guasayán site factsheet
Argentina Sierras del Norte Cordobés site factsheet
Argentina Sistema Uritorco site factsheet
Argentina Valle del río Paraguay-Paraná site factsheet
Paraguay Estancia Gran Siete site factsheet
Paraguay Fortín Toledo site factsheet
Paraguay Parque Nacional Médanos del Chaco site factsheet
Paraguay Pozo Hondo site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Forest Subtropical/Tropical Dry major resident
Savanna Moist major resident
Altitude 0 - 1500 m Occasional altitudinal limits  

Threats & impact

Threat (level 1) Threat (level 2) Impact and Stresses
Agriculture & aquaculture Annual & perennial non-timber crops / Agro-industry farming Timing Scope Severity Impact
Ongoing Majority (50-90%) Negligible declines Low Impact: 5
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion
Agriculture & aquaculture Livestock farming & ranching / Agro-industry grazing, ranching or farming Timing Scope Severity Impact
Ongoing Majority (50-90%) Negligible declines Low Impact: 5
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion
Agriculture & aquaculture Wood & pulp plantations / Scale Unknown/Unrecorded Timing Scope Severity Impact
Ongoing Majority (50-90%) Negligible declines Low Impact: 5
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion
Biological resource use Logging & wood harvesting / Unintentional effects: (subsistence/small scale) [harvest] Timing Scope Severity Impact
Ongoing Majority (50-90%) Negligible declines Low Impact: 5
Stresses
Ecosystem degradation

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Hylatomus schulzii. Downloaded from http://www.birdlife.org on 22/10/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 22/10/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Near Threatened
Family Picidae (Woodpeckers)
Species name author (Cabanis, 1883)
Population size 6700 mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 586,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species