email a friend
printable version
LC
Red-rumped Wheatear Oenanthe moesta

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 924,000
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 988,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4.1 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but the species is described as locally common, although scarce in Tunisia and extremely rare in Israel (del Hoyo et al. 2005).
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Algeria Native Extant       Yes
Egypt Native Extant       Yes
Iraq Native Extant       Yes
Israel Native Extant Yes      
Jordan Native Extant       Yes
Libya Native Extant       Yes
Mauritania Native Extant Yes      
Morocco Native Extant       Yes
Saudi Arabia Unknown Extant       Yes
Syria Native Extant       Yes
Tunisia Native Extant       Yes
Western Sahara Native Extant Yes      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Algeria Belezma site factsheet
Algeria El Bayadh site factsheet
Egypt El Qasr desert site factsheet
Jordan Hisma Basin - Rum site factsheet
Jordan Shaumari site factsheet
Libya Geziret al Elba - Ayn al Ghazalah Bay site factsheet
Libya Nefhusa site factsheet
Morocco Parc National de Souss-Massa and Aglou site factsheet
Morocco Piste de Tagdilt site factsheet
Morocco Region Fouchal - Matarka site factsheet
Tunisia Boughrara site factsheet
Tunisia Bouhedma site factsheet
Tunisia Chaâmbi site factsheet
Tunisia Chott Djerid site factsheet
Tunisia Gafsa site factsheet
Tunisia Gourine site factsheet
Tunisia Jbil site factsheet
Tunisia Kairouan plains site factsheet
Tunisia Kneiss site factsheet
Tunisia Metbassta site factsheet
Tunisia Sebkhet Dreïaa site factsheet
Tunisia Sebkhet en Noual site factsheet
Tunisia Sebkhet Kelbia site factsheet
Tunisia Sebkhet Sidi Mansour site factsheet
Tunisia Sidi Toui site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Desert Hot suitable resident
Grassland Subtropical/Tropical Dry major resident
Rocky areas (eg. inland cliffs, mountain peaks) suitable resident
Shrubland Mediterranean-type Shrubby Vegetation suitable resident
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable resident
Wetlands (inland) Permanent Saline, Brackish or Alkaline Lakes suitable resident
Altitude 0 - 0 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Oenanthe moesta. Downloaded from http://www.birdlife.org on 31/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 31/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Muscicapidae (Chats and Old World flycatchers)
Species name author (Lichtenstein, 1823)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 924,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species