email a friend
printable version
LC
Finsch's Wheatear Oenanthe finschii

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 1,160,000
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 1,160,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4.1 - - -
Population justification: In Europe, the breeding population is estimated to number 100,000-310,000 breeding pairs, equating to 300,000-930,000 individuals (BirdLife International 2004). Europe forms 5-24% of the global range, so a very preliminary estimate of the global population size is 1,250,000-18,600,000 individuals, although further validation of this estimate is needed.
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Afghanistan Native Extant       Yes
Armenia Native Extant Yes      
Azerbaijan Native Extant       Yes
Bahrain Vagrant Extant   Yes    
Bulgaria Vagrant Extant        
Cyprus Native Extant   Yes    
Egypt Native Extant        
Georgia Native Extant Yes      
Greece Vagrant Extant        
India Native Extant        
Iran, Islamic Republic of Native Extant       Yes
Iraq Native Extant       Yes
Israel Native Extant Yes      
Jordan Native Extant   Yes    
Kazakhstan Native Extant Yes      
Kuwait Native Extant   Yes Yes  
Lebanon Native Extant     Yes Yes
Libya Vagrant Extant        
Morocco Native Extant        
Oman Vagrant Extant   Yes Yes  
Pakistan Native Extant        
Qatar Native Extant   Yes    
Saudi Arabia Native Extant   Yes    
Syria Native Extant       Yes
Tajikistan Native Extant Yes      
Turkey Native Extant       Yes
Turkmenistan Native Extant Yes      
United Arab Emirates Native Extant     Yes  
Uzbekistan Native Extant Yes      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Iran, Islamic Republic of Oshtrankuh Protected Area site factsheet
Iran, Islamic Republic of Parvar Protected Area site factsheet
Iran, Islamic Republic of Western Zagros north of Nowsud site factsheet
Iraq Abu Dalaf and Shari lake site factsheet
Iraq Augla, Wadi Hauran site factsheet
Iraq Lake Tharthar and Al-Dhebaeji Fields site factsheet
Jordan Shaumari site factsheet
Lebanon Shouf Cedars Nature Reserve site factsheet
Lebanon Upper Mountains of Akkar-Donnieh site factsheet
Saudi Arabia Harrat al-Harrah site factsheet
Saudi Arabia Jabal Aja and Northern Ha'il site factsheet
Saudi Arabia Jabal al-Lawz site factsheet
Saudi Arabia Mahazat as-Sayd site factsheet
Syria Abu Zad site factsheet
Syria Mount Hermon site factsheet
Syria Wadi al-Qarn - Burqush site factsheet
Syria Yarmuk valley site factsheet
Tajikistan Dangara massif site factsheet
Tajikistan Mogoltau massif site factsheet
Turkmenistan Badhyz site factsheet
Turkmenistan Delili - Garajabatyr site factsheet
Turkmenistan Dushakerekdag site factsheet
Turkmenistan Garabil site factsheet
Turkmenistan Garashor site factsheet
Turkmenistan Gurykhovudan site factsheet
Turkmenistan Koymat - Begarslan site factsheet
Turkmenistan Koytendag site factsheet
Turkmenistan Kurendag - Garagoz site factsheet
Turkmenistan Kurtusuv - Khovudan site factsheet
Turkmenistan Sumbar site factsheet
Turkmenistan Tekejik - Biynekyr site factsheet
Turkmenistan Uly Balkan site factsheet
Uzbekistan Middle reaches of the Sherabad River site factsheet
Uzbekistan Sarmysh Nature Park site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Desert Hot suitable breeding
Desert Hot suitable non-breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Rocky areas (eg. inland cliffs, mountain peaks) major breeding
Rocky areas (eg. inland cliffs, mountain peaks) major non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical High Altitude suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical High Altitude suitable non-breeding
Altitude 0 - 800 m Occasional altitudinal limits (max) 2200 m

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Oenanthe finschii. Downloaded from http://www.birdlife.org on 23/10/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 23/10/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Muscicapidae (Chats and Old World flycatchers)
Species name author (Heuglin, 1869)
Population size mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 1,160,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species