email a friend
printable version
LC
Black Wheatear Oenanthe leucura

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 1,310,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4.1 - - -
Population justification: In Europe, the breeding population is estimated to number 4,100-16,000 breeding pairs, equating to 12,300-48,000 individuals (BirdLife International 2004). Europe forms 25-49% of the global range, so a very preliminary estimate of the global population size is 25,100-192,000 individuals, although further validation of this estimate is needed.
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Algeria Native Extant       Yes
Bulgaria Vagrant Extant   Yes    
France Native Extant       Yes
Gibraltar (to UK) Native Extinct Yes      
Greece Vagrant Extant   Yes    
Israel Vagrant Extant   Yes    
Italy Vagrant Extant   Yes    
Libya Native Extant       Yes
Liechtenstein Vagrant Extant   Yes    
Malta Vagrant Extant   Yes    
Mauritania Vagrant Extant   Yes    
Montenegro Vagrant Extant        
Morocco Native Extant       Yes
Norway Vagrant Extant   Yes    
Portugal Native Extant       Yes
Serbia Vagrant Extant        
Spain Native Extant       Yes
Tunisia Native Extant       Yes
Western Sahara Native Extant Yes      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Algeria Belezma site factsheet
Libya Nefhusa site factsheet
Morocco Baie d'Ad Dakhla site factsheet
Morocco Barrage Mohamed V site factsheet
Morocco Jbel Zerhoun site factsheet
Morocco Msseyed site factsheet
Morocco Oued Matil: Ksob site factsheet
Morocco Parc National de Souss-Massa and Aglou site factsheet
Morocco Parc National de Tazekka site factsheet
Morocco Parc National de Toubkal site factsheet
Morocco Parc National du Haut Atlas Oriental site factsheet
Morocco Parc Naturel d'Ifrane site factsheet
Morocco Parc Naturel de Talassemtane site factsheet
Morocco Piste de Tagdilt site factsheet
Morocco Tamri and Imsouane site factsheet
Morocco Tarhazoute site factsheet
Portugal Côa valley site factsheet
Portugal Portas de Ródão e Vale Mourão site factsheet
Portugal Sabôr and Maçãs site factsheet
Portugal Serra de Penha Garcia e Campina de Toulões site factsheet
Portugal Upper River Douro and Águeda valleys site factsheet
Portugal Upper River Tejo site factsheet
Spain Alhamilla mountain range-Campo de Níjar plain site factsheet
Spain Bardenas Reales site factsheet
Spain El Pardo-Viñuelas site factsheet
Spain Espadán mountain range site factsheet
Spain Hoya de Baza site factsheet
Spain Hoya de Guadix site factsheet
Spain Lower course of the river Huerva site factsheet
Spain Marina mountain ranges site factsheet
Spain Monfragüe site factsheet
Spain Morella pass site factsheet
Spain Mountain range and saltpans at Cabo de Gata site factsheet
Spain Mountain ranges south of Jaén site factsheet
Spain Peñagolosa site factsheet
Spain Prelittoral mountain ranges of Granada site factsheet
Spain River Guadalope site factsheet
Spain River Martín canyons and Arcos mountain range site factsheet
Spain Sierra Morena de Córdoba site factsheet
Spain Sierra Nevada mountain range site factsheet
Spain Turia canyon and Los Serranos site factsheet
Spain Zuera mountains site factsheet
Tunisia Bouhedma site factsheet
Tunisia Chaâmbi site factsheet
Tunisia Chott Djerid site factsheet
Tunisia El Houareb reservoir site factsheet
Tunisia Gafsa site factsheet
Tunisia Gourine site factsheet
Tunisia Ichkeul site factsheet
Tunisia Jbil site factsheet
Tunisia Kairouan plains site factsheet
Tunisia Kneiss site factsheet
Tunisia Metbassta site factsheet
Tunisia Sebkhet Dreïaa site factsheet
Tunisia Sebkhet en Noual site factsheet
Tunisia Sebkhet Kelbia site factsheet
Tunisia Sebkhet Sidi Mansour site factsheet
Tunisia Sidi Toui site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Forest Temperate suitable resident
Marine Coastal/Supratidal Sea Cliffs and Rocky Offshore Islands suitable resident
Rocky areas (eg. inland cliffs, mountain peaks) major resident
Shrubland Mediterranean-type Shrubby Vegetation suitable resident
Altitude 0 - 0 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Oenanthe leucura. Downloaded from http://www.birdlife.org on 28/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 28/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Muscicapidae (Chats and Old World flycatchers)
Species name author (Gmelin, 1789)
Population size mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 1,310,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species