email a friend
printable version
LC
White-tailed Wheatear Oenanthe leucopyga

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass 27.9 g

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 5,400,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4.1 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but the species is described as generally abundant in suitable habitat, although rare in parts of Tunisia (del Hoyo et al. 2005).
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Algeria Native Extant       Yes
Bahrain Vagrant Extant   Yes    
Chad Native Extant       Yes
Cyprus Vagrant Extant   Yes    
Djibouti Native Extant       Yes
Egypt Native Extant       Yes
Eritrea Native Extant       Yes
Ethiopia Native Extant       Yes
Greece Vagrant Extant   Yes    
Iran, Islamic Republic of Vagrant Extant   Yes    
Iraq Vagrant Extant   Yes    
Israel Native Extant       Yes
Jordan Native Extant       Yes
Kuwait Native Extant   Yes    
Libya Native Extant       Yes
Mali Native Extant       Yes
Malta Vagrant Extant   Yes    
Mauritania Native Extant       Yes
Morocco Native Extant       Yes
Niger Native Extant       Yes
Nigeria Vagrant Extant   Yes    
Oman Vagrant Extant   Yes    
Palestinian Authority Territories Native Extant       Yes
Qatar Vagrant Extant        
Saudi Arabia Native Extant       Yes
Sudan Native Extant       Yes
Syria Vagrant Extant   Yes    
Tunisia Native Extant       Yes
Turkey Vagrant Extant   Yes    
United Arab Emirates Vagrant Extant   Yes    
United Kingdom Vagrant Extant   Yes    
Western Sahara Native Extant Yes      
Yemen Native Extant       Yes

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Algeria Belezma site factsheet
Algeria Djebel Aissa site factsheet
Algeria Parc National de l'Ahaggar site factsheet
Algeria Parc National du Tassili N'Ajjer site factsheet
Chad Fada Archei site factsheet
Chad Ouadi Rimé - Ouadi Achim site factsheet
Chad Tibesti massif site factsheet
Djibouti Forêt de Day site factsheet
Egypt Ain Sukhna site factsheet
Egypt Gebel Elba site factsheet
Egypt Gebel Maghara site factsheet
Egypt Nabq Protected Area site factsheet
Egypt Quseima site factsheet
Egypt St Katherine Protectorate site factsheet
Egypt The Abraq area site factsheet
Egypt Wadi Gerafi site factsheet
Eritrea Danakil lowlands site factsheet
Israel Judean desert site factsheet
Jordan Burqu' site factsheet
Jordan Dana site factsheet
Jordan Hisma Basin - Rum site factsheet
Libya Ghat oases site factsheet
Libya Zallaf site factsheet
Mali Aguelhok site factsheet
Mauritania Arâguîb el Jahfa site factsheet
Mauritania Banc d'Arguin National Park site factsheet
Mauritania Chegga site factsheet
Mauritania El Ghallâouîya site factsheet
Mauritania El Mréiti site factsheet
Mauritania Ibi (Graret el Frass) site factsheet
Mauritania Kediet ej Jill site factsheet
Mauritania Tamreïkat site factsheet
Mauritania Tinigart site factsheet
Mauritania Wad Initi site factsheet
Mauritania Wagchogda site factsheet
Morocco Baie d'Ad Dakhla site factsheet
Morocco Dakhla area site factsheet
Morocco Jbel Krouz site factsheet
Morocco Merzouga/Tamezguidat site factsheet
Morocco Msseyed site factsheet
Morocco Oued Mird site factsheet
Niger NNR Aïr - Ténéré site factsheet
Sudan Khor Arba'at site factsheet
Sudan Mukawwar island and Dunganab bay site factsheet
Sudan Wadi Halfa site factsheet
Tunisia Bouhedma site factsheet
Tunisia Gafsa site factsheet
Tunisia Sebkhet Sidi Mansour site factsheet
Yemen Ma'rib - Naqil Fardah - Baraqish site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Desert Hot major resident
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable resident
Rocky areas (eg. inland cliffs, mountain peaks) major resident
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable resident
Altitude 0 - 3000 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Oenanthe leucopyga. Downloaded from http://www.birdlife.org on 27/08/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 27/08/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Muscicapidae (Chats and Old World flycatchers)
Species name author (Brehm, 1855)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 5,400,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species
- Projected distributions under climate change