email a friend
printable version
LC
Common Stonechat Saxicola torquatus

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass 12.6 g

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 19,500,000 medium
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 19,500,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Population justification: In Europe, the breeding population is estimated to number 2,000,000-4,600,000 breeding pairs, equating to 6,000,000-13,800,000 individuals (BirdLife International 2004). Europe forms 5-24% of the global range, so a very preliminary estimate of the global population size is 25,000,000-276,000,000 individuals, although further validation of this estimate is needed.
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats. In Europe, trends since 1980 are uncertain, based on provisional data for 21 countries from the Pan-European Common Bird Monitoring Scheme (EBCC/RSPB/BirdLife/Statistics Netherlands; P. Vorisek in litt. 2008).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage
Afghanistan Native Extant Yes    
Albania Native Extant Yes    
Algeria Native Extant      
Andorra Native Extant      
Angola Native Extant      
Armenia Native Extant Yes    
Austria Native Extant Yes    
Azerbaijan Native Extant Yes    
Bahrain Native Extant   Yes Yes
Belarus Native Extant Yes   Yes
Belgium Native Extant      
Bhutan Native Extant Yes    
Bosnia and Herzegovina Native Extant Yes    
Botswana Native Extant      
Brunei Vagrant Extant      
Bulgaria Native Extant Yes   Yes
Burundi Native Extant      
Cambodia Native Extant      
Cameroon Native Extant      
Canada Native Extant      
Chad Native Extant      
China (mainland) Native Extant Yes    
Comoros Native Extant      
Congo Native Extant      
Congo, The Democratic Republic of the Native Extant      
Côte d'Ivoire Native Extant      
Croatia Native Extant      
Cyprus Native Extant   Yes  
Czech Republic Native Extant Yes    
Denmark Native Extant Yes   Yes
Djibouti Native Extant      
Egypt Native Extant      
Equatorial Guinea Native Extant      
Eritrea Native Extant      
Estonia Vagrant Extant      
Ethiopia Native Extant      
Faroe Islands (to Denmark) Vagrant Extant      
Finland Native Extant Yes    
France Native Extant      
Gabon Native Extant      
Georgia Native Extant Yes    
Germany Native Extant Yes    
Gibraltar (to UK) Native Extant   Yes  
Greece Native Extant     Yes
Guinea Native Extant      
Hungary Native Extant Yes    
Iceland Vagrant Extant      
India Native Extant Yes    
Indonesia Vagrant Extant      
Iran, Islamic Republic of Native Extant      
Iraq Native Extant     Yes
Ireland Native Extant      
Israel Native Extant      
Italy Native Extant      
Jordan Native Extant   Yes Yes
Kazakhstan Native Extant Yes    
Kenya Native Extant      
Kuwait Native Extant   Yes Yes
Kyrgyzstan Native Extant Yes    
Laos Native Extant Yes    
Latvia Vagrant Extant      
Lebanon Native Extant   Yes Yes
Lesotho Native Extant      
Liberia Vagrant Extant      
Libya Native Extant      
Liechtenstein Native Extant      
Luxembourg Native Extant Yes    
Macedonia, the former Yugoslav Republic of Native Extant      
Madagascar Native Extant      
Malawi Native Extant      
Malaysia Native Extant      
Mali Native Extant      
Malta Native Extant   Yes  
Mauritania Native Extant      
Mayotte (to France) Native Extant      
Moldova Native Extant Yes    
Mongolia Native Extant Yes    
Montenegro Native Extant Yes    
Morocco Native Extant      
Mozambique Native Extant      
Myanmar Native Extant Yes    
Namibia Native Extant      
Nepal Native Extant Yes    
Netherlands Native Extant      
Niger Native Extant      
Nigeria Native Extant      
North Korea Native Extant Yes    
Norway Native Extant Yes    
Oman Native Extant   Yes Yes
Pakistan Native Extant Yes    
Palestinian Authority Territories Native Extant   Yes  
Poland Native Extant Yes    
Portugal Native Extant      
Qatar Native Extant   Yes  
Romania Native Extant Yes    
Russia (Asian) Native Extant Yes    
Russia (Central Asian) Native Extant Yes    
Russia (European) Native Extant Yes    
Rwanda Native Extant      
Saudi Arabia Native Extant     Yes
Senegal Native Extant      
Serbia Native Extant Yes    
Sierra Leone Native Extant      
Singapore Native Extant      
Slovakia Native Extant      
Slovenia Native Extant      
Somalia Vagrant Extant      
South Africa Native Extant      
South Korea Native Extant Yes    
South Sudan Native Extant   Yes  
Spain Native Extant      
Sudan Native Extant      
Swaziland Native Extant      
Sweden Vagrant Extant      
Switzerland Native Extant      
Syria Native Extant   Yes Yes
Taiwan (China) Native Extant      
Tajikistan Native Extant Yes    
Tanzania Native Extant      
Thailand Native Extant Yes    
Tunisia Native Extant      
Turkey Native Extant      
Turkmenistan Native Extant Yes    
Uganda Native Extant      
Ukraine Native Extant Yes    
United Arab Emirates Native Extant   Yes Yes
United Kingdom Native Extant      
USA Native Extant      
Uzbekistan Native Extant Yes    
Vietnam Native Extant      
Yemen Native Extant     Yes
Zambia Native Extant      
Zimbabwe Native Extant      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Bulgaria Central Balkan site factsheet
Bulgaria Sakar site factsheet
United Kingdom Bodmin Moor site factsheet
United Kingdom Dorset Heaths and Forests site factsheet
United Kingdom Exmoor Coast and Heaths site factsheet
United Kingdom New Forest site factsheet
United Kingdom West Penwith Coast and Moors site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable breeding
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable breeding
Artificial/Terrestrial Plantations suitable breeding
Artificial/Terrestrial Plantations suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable breeding
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable non-breeding
Forest Boreal suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane suitable non-breeding
Forest Temperate suitable breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Grassland Subtropical/Tropical High Altitude suitable breeding
Grassland Subtropical/Tropical High Altitude suitable non-breeding
Grassland Temperate suitable breeding
Shrubland Mediterranean-type Shrubby Vegetation suitable breeding
Shrubland Mediterranean-type Shrubby Vegetation suitable non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Moist suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Moist suitable non-breeding
Shrubland Temperate major breeding
Wetlands (inland) Alpine Wetlands (includes temporary waters from snowmelt) suitable breeding
Wetlands (inland) Alpine Wetlands (includes temporary waters from snowmelt) suitable non-breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands suitable breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands suitable non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) suitable non-breeding
Wetlands (inland) Seasonal/Intermittent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) suitable breeding
Wetlands (inland) Seasonal/Intermittent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) suitable non-breeding
Altitude 0 - 3200 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Saxicola torquatus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 25/04/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 25/04/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Muscicapidae (Chats and Old World flycatchers)
Species name author (Linnaeus, 1766)
Population size mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 19,500,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species
- Climate change species distributions