email a friend
printable version
LC
Brown-necked Raven Corvus ruficollis

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 14,300,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Increasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 7.3 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but the species is described as common and locally abundant (Madge and Burn 1993).
Trend justification: The population is estimated to be increasing following increases owing to urban development (Madge and Burn 1993).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage
Afghanistan Native Extant      
Algeria Native Extant      
Bahrain Vagrant Extant   Yes  
Burkina Faso Native Extant      
Cape Verde Native Extant      
Chad Native Extant      
Djibouti Native Extant      
Egypt Native Extant      
Eritrea Native Extant      
Ethiopia Native Extant      
Gambia Vagrant Extant   Yes  
Iran, Islamic Republic of Native Extant      
Iraq Native Extant      
Israel Native Extant      
Jordan Native Extant      
Kazakhstan Native Extant Yes    
Kenya Native Extant      
Kuwait Native Extant      
Libya Native Extant      
Mali Native Extant      
Mauritania Native Extant      
Morocco Native Extant      
Niger Native Extant      
Nigeria Native Extant      
Oman Native Extant      
Pakistan Native Extant      
Palestinian Authority Territories Native Extant Yes    
Saudi Arabia Native Extant      
Senegal Native Extant      
Somalia Native Extant      
South Sudan Native Extant      
Sudan Native Extant      
Syria Native Extant      
Tajikistan Native Extant      
Tunisia Native Extant      
Turkey Vagrant Extant   Yes  
Turkmenistan Native Extant      
United Arab Emirates Native Extant      
Uzbekistan Native Extant      
Western Sahara Native Extant Yes    
Yemen Native Extant      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Afghanistan North-western steppe site factsheet
Afghanistan Registan desert site factsheet
Israel Judean desert site factsheet
Jordan Burqu' site factsheet
Jordan Dana site factsheet
Jordan Hisma Basin - Rum site factsheet
Jordan Shaumari site factsheet
Oman Jiddat al Harasis site factsheet
Tajikistan Tigrovaya Balka Nature Reserve site factsheet
Turkmenistan Garashor site factsheet
Turkmenistan Koymat - Begarslan site factsheet
Turkmenistan Nargyz site factsheet
Turkmenistan Repetek site factsheet
Turkmenistan Tekejik - Biynekyr site factsheet
Turkmenistan Uzboy site factsheet
United Arab Emirates Masafi - Tayibah area site factsheet
Uzbekistan Akpetky lakes and surrounding Aralkum Desert site factsheet
Uzbekistan Buzaubay site factsheet
Uzbekistan Dengizkul Lake site factsheet
Uzbekistan Karnabchul Steppe site factsheet
Uzbekistan Northern part of the Assake-Audan depression site factsheet
Uzbekistan Northern shore of Aydarkul Lake site factsheet
Yemen Bab al-Mandab - Mawza site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable resident
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable resident
Desert Hot suitable resident
Rocky areas (eg. inland cliffs, mountain peaks) suitable resident
Savanna Dry suitable resident
Shrubland Subtropical/Tropical Dry major resident
Wetlands (inland) Freshwater Springs and Oases suitable resident
Altitude 0 - 3700 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Corvus ruficollis. Downloaded from http://www.birdlife.org on 18/04/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 18/04/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Corvidae (Crows and jays)
Species name author Lesson, 1831
Population size Unknown mature individuals
Population trend Increasing
Distribution size (breeding/resident) 14,300,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species
- Climate change species distributions