email a friend
printable version
LC
Greyish Piculet Picumnus granadensis

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Medium
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 18,600 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Unknown -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4.2 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but this species is described as 'fairly common' (Stotz et al. (1996).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Colombia Native Extant       Yes

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Colombia Bosques del Oriente de Risaralda site factsheet
Colombia Cañón del Río Barbas y Bremen site factsheet
Colombia Enclave Seco del Río Dagua site factsheet
Colombia Haciendas Ganaderas del Norte del Cauca site factsheet
Colombia Reserva Forestal Yotoco site factsheet
Colombia Reserva Natural Cajibío site factsheet
Colombia Reserva Natural Laguna de Sonso site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Subtropical/Tropical Heavily Degraded Former Forest suitable resident
Forest Subtropical/Tropical Dry major resident
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable resident
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane suitable resident
Savanna Dry suitable resident
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable resident
Altitude 800 - 2200 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Picumnus granadensis. Downloaded from http://www.birdlife.org on 15/09/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 15/09/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Picidae (Woodpeckers)
Species name author Lafresnaye, 1847
Population size Unknown mature individuals
Population trend Unknown
Distribution size (breeding/resident) 18,600 km2
Country endemic? Yes
Links to further information
- Summary information on this species