email a friend
printable version
LC
Long-tailed Shrike Lanius schach

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 11,200,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Unknown -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 3.6 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but the species is described as common to uncommon (Harris and Franklin 2,000), while national population sizes have been estimated at c.10,000-100,000 breeding pairs and c.1,000-10,000 individuals on migration in China and c.100-100,000 breeding pairs in Taiwan (Brazil 2009).
Trend justification: The trend direction for this population is difficult to determine owing to evidence of both regional increases and decreases, perhaps caused by climatic changes and habitat destruction (Harris and Franklin 2000).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Afghanistan Native Extant Yes      
Bangladesh Native Extant        
Bhutan Native Extant        
Cambodia Native Extant        
China (mainland) Native Extant        
India Native Extant        
Indonesia Native Extant        
Iran, Islamic Republic of Unknown Possibly Extinct     Yes  
Israel Vagrant Extant        
Japan Vagrant Extant        
Kazakhstan Native Extant Yes      
Kyrgyzstan Native Extant Yes      
Laos Native Extant        
Malaysia Native Extant        
Maldives Vagrant Extant        
Myanmar Native Extant        
Nepal Native Extant        
Oman Native Extant   Yes Yes  
Pakistan Native Extant        
Papua New Guinea Native Extant        
Philippines Native Extant Yes      
Singapore Native Extant Yes      
Sri Lanka Native Extant Yes      
Taiwan (China) Native Extant        
Tajikistan Native Extant        
Thailand Native Extant        
Timor-Leste Native Extant       Yes
Turkmenistan Native Extant        
United Arab Emirates Vagrant Extant   Yes    
United Kingdom Vagrant Extant        
Vietnam Native Extant        

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable breeding
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Plantations suitable breeding
Artificial/Terrestrial Plantations suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable breeding
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable non-breeding
Desert Temperate suitable breeding
Desert Temperate suitable non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane suitable non-breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Grassland Subtropical/Tropical High Altitude suitable breeding
Grassland Subtropical/Tropical High Altitude suitable non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands suitable breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands suitable non-breeding
Altitude 0 - 4300 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Lanius schach. Downloaded from http://www.birdlife.org on 23/10/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 23/10/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Laniidae (Shrikes)
Species name author Linnaeus, 1758
Population size Unknown mature individuals
Population trend Unknown
Distribution size (breeding/resident) 11,200,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species