email a friend
printable version
LC
Brown Shrike Lanius cristatus

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass 32.43 g

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 8,280,000
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 8,280,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 3.9 - - -
Population justification: The global population has not been quantified, though national population estimates include: c.10,000-100,000 breeding pairs, c.1,000-10,000 individuals on migration and c.50-1,000 wintering individuals in China; > c.10,000 individuals on migration and < c.10,000 wintering individuals in Taiwan; c.10,000-100,000 breeding pairs and c.1,000-10,000 individuals on migration in Korea; c.100-10,000 breeding pairs and c.50-1,000 individuals on migration in Japan and c.100-100,000 breeding pairs and c.50-10,000 individuals on migration in Russia (Brazil 2009).
Trend justification: This population is estimated to be declining following a decline of 80% in Japan between the 1970s and 1990s (Harris and Franklin 2000).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Bangladesh Native Extant        
Bhutan Native Extant   Yes    
Brunei Native Extant        
Cambodia Native Extant        
China (mainland) Native Extant Yes      
Christmas Island (to Australia) Vagrant Extant        
Denmark Vagrant Extant        
Hong Kong (China) Native Extant        
India Native Extant        
Indonesia Native Extant        
Japan Native Extant Yes      
Kazakhstan Native Extant Yes      
Laos Native Extant        
Malaysia Native Extant        
Maldives Vagrant Extant        
Mongolia Native Extant Yes      
Myanmar Native Extant        
Nepal Native Extant        
North Korea Native Extant Yes      
Palau Vagrant Extant        
Philippines Native Extant        
Russia (Asian) Native Extant Yes      
Russia (Central Asian) Native Extant Yes      
Singapore Native Extant        
South Korea Native Extant Yes      
Sri Lanka Native Extant        
Taiwan (China) Native Extant        
Thailand Native Extant        
United Arab Emirates Vagrant Extant     Yes  
United Kingdom Vagrant Extant        
Vietnam Native Extant        

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable breeding
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable breeding
Desert Hot suitable breeding
Desert Hot suitable non-breeding
Forest Boreal suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland major breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland major non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane major breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane major non-breeding
Forest Temperate suitable breeding
Grassland Subarctic suitable breeding
Grassland Temperate suitable breeding
Shrubland Temperate suitable breeding
Altitude 0 - 1800 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Lanius cristatus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 28/08/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 28/08/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Laniidae (Shrikes)
Species name author Linnaeus, 1758
Population size Unknown mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 8,280,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species