email a friend
printable version
LC
Ecuadorian Piculet Picumnus sclateri

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency High
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 44,900 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4.2 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but this species is described as 'fairly common' (Stotz et al. (1996).
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Ecuador Native Extant       Yes
Peru Native Extant       Yes

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Ecuador Alamor-Celica site factsheet
Ecuador Bosque Protector Cerro Blanco site factsheet
Ecuador Bosque Protector Jatumpamba-Jorupe site factsheet
Ecuador Bosque Protector Puyango site factsheet
Ecuador Cañón del río Catamayo site factsheet
Ecuador Catacocha site factsheet
Ecuador Cazaderos-Mangaurquillo site factsheet
Ecuador Cordillera El Bálsamo site factsheet
Ecuador Estación Científica Pedro Franco Dávila site factsheet
Ecuador La Tagua site factsheet
Ecuador Parque Nacional Machalilla y alrededores site factsheet
Ecuador Reserva Ecológica Arenillas site factsheet
Ecuador Reserva Ecológica Comunal Loma Alta site factsheet
Ecuador Reserva Natural Tumbesia-La Ceiba-Zapotillo site factsheet
Ecuador Tambo Negro site factsheet
Peru Bosque de Cuyas site factsheet
Peru Bosques Secos de Salitral - Huarmaca - Olmos site factsheet
Peru Paltashaco site factsheet
Peru Parque Nacional Cerros de Amotape site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Forest Subtropical/Tropical Dry major resident
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable resident
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane suitable resident
Shrubland Subtropical/Tropical Dry major resident
Altitude 0 - 1900 m Occasional altitudinal limits (max) 2100 m

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Picumnus sclateri. Downloaded from http://www.birdlife.org on 18/12/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 18/12/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Picidae (Woodpeckers)
Species name author Taczanowski, 1877
Population size Unknown mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 44,900 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species