email a friend
printable version
LC
Dark-brown Honeyeater Lichmera incana

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Medium
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 24,100
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 6.3 - - -
Population justification: The population size of this species has not been quantified, but it is described as common and widespread.
Trend justification: This population is suspected to be in decline owing to ongoing habitat destruction (Stattersfield et al. 1998).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
New Caledonia (to France) Native Extant       Yes
Vanuatu Native Extant       Yes

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
New Caledonia (to France) Aoupinié site factsheet
New Caledonia (to France) Bwa Opana site factsheet
New Caledonia (to France) District de Wetr à Lifou site factsheet
New Caledonia (to France) Entre les monts Nakada et Do site factsheet
New Caledonia (to France) Entre les monts Rembaï et Canala site factsheet
New Caledonia (to France) Entre Table Unio et Farino site factsheet
New Caledonia (to France) Forêt Plate site factsheet
New Caledonia (to France) Goro Até et haute vallée de la rivière Tchamba site factsheet
New Caledonia (to France) Goro Jé et haute vallée de la rivière Amoa site factsheet
New Caledonia (to France) Grand Koum site factsheet
New Caledonia (to France) Hautes vallées des rivières Néaoua, Koua et Kouaoua site factsheet
New Caledonia (to France) Île d'Ouvéa site factsheet
New Caledonia (to France) Île de Yandé site factsheet
New Caledonia (to France) Massif du Mé Kanin, Sphinx et Arago site factsheet
New Caledonia (to France) Mé Maoya site factsheet
New Caledonia (to France) Presqu'île de Pindaï site factsheet
New Caledonia (to France) Prokoméo site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable resident
Forest Subtropical/Tropical Mangrove Vegetation Above High Tide Level suitable resident
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland major resident
Savanna Dry major resident
Shrubland Mediterranean-type Shrubby Vegetation suitable resident
Altitude 0 - 0 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Lichmera incana. Downloaded from http://www.birdlife.org on 01/08/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 01/08/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Meliphagidae (Honeyeaters)
Species name author (Latham, 1790)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 24,100 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species