email a friend
printable version
LC
Collared Crescentchest Melanopareia torquata

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 2,770,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but this species is described as 'fairly common but patchily distributed' (Stotz et al. 1996).
Trend justification: This population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Bolivia Native Extant       Yes
Brazil Native Extant       Yes
Paraguay Native Extant       Yes

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Bolivia Noel Kempff Mercado site factsheet
Brazil Barragem de Boa Esperança site factsheet
Brazil Campos do Encanto site factsheet
Brazil Cerrados ao Sul de Brasília site factsheet
Brazil Estação Ecológica de Águas Emendadas site factsheet
Brazil Estação Ecológica de Uruçuí-Una site factsheet
Brazil Estação Ecológica Serra das Araras site factsheet
Brazil Interflúvio dos Rios das Mortes e Araguaia site factsheet
Brazil Interflúvio dos Rios Tocantins e Paranã site factsheet
Brazil Jalapão site factsheet
Brazil Lizarda site factsheet
Brazil Matas Ciliares do Rio do Coco e Afluentes site factsheet
Brazil Monumento Natural das Árvores Fossilizadas e Adjacências site factsheet
Brazil Nascentes do Rio Parnaíba site factsheet
Brazil Parque Nacional da Chapada Diamantina site factsheet
Brazil Parque Nacional da Chapada dos Guimarães e Adjacências site factsheet
Brazil Parque Nacional da Chapada dos Veadeiros e Adjacências site factsheet
Brazil Parque Nacional da Serra da Bodoquena e Entorno site factsheet
Brazil Parque Nacional das Emas site factsheet
Brazil Parque Nacional de Brasília site factsheet
Brazil Rios Negro e Aquidauana site factsheet
Brazil Serra da Canastra site factsheet
Brazil Serra do Cipó site factsheet
Paraguay Bosque Mbaracayú site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Savanna Dry major resident
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable resident
Altitude 0 - 1400 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Melanopareia torquata. Downloaded from http://www.birdlife.org on 01/10/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 01/10/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Rhinocryptidae (Tapaculos)
Species name author (Wied, 1831)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 2,770,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species