email a friend
printable version
VU
Hooded Antpitta Grallaricula cucullata

IUCN Red List Criteria

Critically Endangered  
Endangered  
Vulnerable B1ab(i,ii,iii,v);C2a(i) 

IUCN Red List history

Year Category
2012 Vulnerable
2008 Vulnerable
2004 Vulnerable
2000 Vulnerable
1996 Vulnerable
1994 Vulnerable
1988 Threatened

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency High
Land mass type continent
Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 1,500 medium
Number of locations 6 -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals 1500-7000 poor Estimated 2000
Population trend Decreasing poor -
Number of subpopulations 2-100 - - -
Largest subpopulation 251-1000 - - -
Population justification: The population is estimated to number 2,500-9,999 individuals based on an assessment of known records, descriptions of abundance and range size. This is consistent with recorded population density estimates for congeners or close relatives with a similar body size, and the fact that only a proportion of the estimated Extent of Occurrence is likely to be occupied. This estimate is equivalent to 1,667-6,666 mature individuals, rounded here to 1,500-7,000 mature individuals.
Trend justification: This species's population is suspected to be declining rapidly, in line with rates of habitat loss within its range.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Colombia Native Extant Yes      
Venezuela Native Extant       Yes

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Colombia Cordillera de los Picachos Natural National Park (Parque Nacional Natural Cordillera de los Picachos) site factsheet
Colombia Parque Nacional Natural Cueva de los Guácharos site factsheet
Colombia Reserva Hidrográfica, Forestal y Parque Ecológico de Río Blanco site factsheet
Colombia Serranía de las Minas site factsheet
Colombia Serranía de los Churumbelos site factsheet
Venezuela Parque Nacional El Tamá site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane major resident
Altitude 1800 - 2135 m Occasional altitudinal limits 1500 - 2700 m

Threats & impact

Threat (level 1) Threat (level 2) Impact and Stresses
Agriculture & aquaculture Annual & perennial non-timber crops / Agro-industry farming Timing Scope Severity Impact
Ongoing Minority (<50%) Slow, Significant Decline Low Impact: 5
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion
Agriculture & aquaculture Annual & perennial non-timber crops / Small-holder farming Timing Scope Severity Impact
Ongoing Minority (<50%) Slow, Significant Decline Low Impact: 5
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion
Agriculture & aquaculture Livestock farming & ranching / Agro-industry grazing, ranching or farming Timing Scope Severity Impact
Ongoing Minority (<50%) Slow, Significant Decline Low Impact: 5
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion
Biological resource use Logging & wood harvesting / Unintentional effects: (subsistence/small scale) [harvest] Timing Scope Severity Impact
Ongoing Minority (<50%) Slow, Significant Decline Low Impact: 5
Stresses
Ecosystem degradation
Residential & commercial development Housing & urban areas Timing Scope Severity Impact
Ongoing Minority (<50%) Slow, Significant Decline Low Impact: 5
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion
Transportation & service corridors Roads & railroads Timing Scope Severity Impact
Ongoing Minority (<50%) Negligible declines Low Impact: 4
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Grallaricula cucullata. Downloaded from http://www.birdlife.org on 02/09/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 02/09/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Vulnerable
Family Formicariidae (Antthrushes and antpittas)
Species name author (Sclater, 1856)
Population size 1500-7000 mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 1,500 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species