email a friend
printable version
LC
Black-billed Scythebill Campylorhamphus falcularius

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Medium
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 877,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but this species is described as 'uncommon' (Stotz et al. 1996).
Trend justification: This population is suspected to be in decline owing to ongoing habitat loss and degradation (del Hoyo et al. 2003).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Argentina Native Extant       Yes
Brazil Native Extant       Yes
Paraguay Native Extant       Yes

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Argentina Alta cuenca del arroyo Alegría site factsheet
Argentina Barra Concepción site factsheet
Argentina Corredor Urugua-í Foerster site factsheet
Argentina Parque Nacional Iguazú y alrededores site factsheet
Argentina Parque Provincial Cruce Caballero site factsheet
Argentina Parque Provincial Guardaparque Horacio Foerster site factsheet
Argentina Parque Provincial Urugua-í site factsheet
Argentina Parque Provincial Uruzú y Reserva Forestal San Jorge site factsheet
Argentina Reserva de la Biósfera Yabotí site factsheet
Argentina Reserva Privada Yaguaroundí site factsheet
Argentina San Antonio site factsheet
Argentina San Pedro site factsheet
Brazil Boa Nova / Serra da Ouricana site factsheet
Brazil Campos Gerais do Paraná site factsheet
Brazil Complexo Pedra Azul / Forno Grande site factsheet
Brazil Estação Ecológica de Juréia-Itatins site factsheet
Brazil Fazenda Pindobas IV e Arredores site factsheet
Brazil Maciço Florestal de Paranapiacaba site factsheet
Brazil Parque Estadual da Serra do Brigadeiro site factsheet
Brazil Parque Estadual da Serra do Mar (entre Caraguatatuba e Picinguaba) site factsheet
Brazil Parque Estadual da Serra do Mar (entre Santos e São Sebastião) site factsheet
Brazil Parque Estadual do Turvo site factsheet
Brazil Parque Nacional de Itatiaia site factsheet
Brazil Parque Nacional do Iguaçu site factsheet
Brazil Região dos Aparados da Serra site factsheet
Brazil Santa Teresa site factsheet
Brazil Serra da Mantiqueira site factsheet
Brazil Serra do Marumbi site factsheet
Brazil Serra do Tinguá site factsheet
Brazil Serra dos Órgãos site factsheet
Brazil Sooretama / Linhares site factsheet
Paraguay Estancia Muxfeldt site factsheet
Paraguay Parque Nacional San Rafael site factsheet
Paraguay Reserva Itabó - Itaipú site factsheet
Paraguay Tapyta site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Forest Subtropical/Tropical Dry major resident
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable resident
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane major resident
Savanna Dry suitable resident
Altitude 0 - 1600 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Campylorhamphus falcularius. Downloaded from http://www.birdlife.org on 23/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 23/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Dendrocolaptidae (Woodcreepers)
Species name author (Vieillot, 1822)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 877,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species