email a friend
printable version
LC
Small Buttonquail Turnix sylvaticus

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 17,400,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 3.5 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but the species is reported to be scarce to locally abundant (del Hoyo et al. 1996). National population sizes have been estimated at < c.100 breeding pairs in China and < c.100 breeding pairs in Taiwan (Brazil 2009).
Trend justification: The population is suspected to be in decline owing to ongoing habitat destruction and unsustainable levels of exploitation (del Hoyo et al. 1996).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage
Algeria Native Possibly Extinct      
Angola Native Extant      
Bangladesh Native Extinct Yes    
Benin Native Extant      
Botswana Native Extant      
Burkina Faso Native Extant      
Burundi Native Extant      
Cambodia Native Extant Yes    
Cameroon Native Extant      
Central African Republic Native Extant      
Chad Native Extant Yes    
China (mainland) Native Extant Yes    
Congo Native Extant      
Congo, The Democratic Republic of the Native Extant      
Côte d'Ivoire Native Extant      
Djibouti Native Extant      
Eritrea Native Extant      
Ethiopia Native Extant      
France Vagrant Extant   Yes  
Gabon Native Extant      
Gambia Native Extant      
Ghana Native Extant      
Guinea Native Extant      
Guinea-Bissau Native Extant      
India Native Extant Yes    
Indonesia Native Extant Yes    
Iran, Islamic Republic of Native Extant   Yes  
Italy Native Extinct      
Kenya Native Extant      
Laos Native Extant Yes    
Lesotho Native Extant      
Liberia Native Extant      
Libya Native Extant      
Malawi Native Extant      
Mali Native Extant      
Mauritania Native Extant      
Morocco Native Extant      
Mozambique Native Extant      
Myanmar Native Extant Yes    
Namibia Native Extant      
Nepal Native Extant Yes    
Niger Native Extant      
Nigeria Native Extant      
Oman Vagrant Extant   Yes  
Pakistan Native Extant Yes    
Philippines Native Extant Yes    
Portugal Native Possibly Extinct Yes    
Rwanda Native Extant      
Saudi Arabia Native Extant      
Senegal Native Extant      
Sierra Leone Native Extant      
Somalia Native Extant      
South Africa Native Extant      
South Sudan Native Extant Yes    
Spain Native Extant      
Sri Lanka Vagrant Extant   Yes  
Sudan Native Extant      
Swaziland Native Extant      
Taiwan (China) Native Extant Yes    
Tanzania Native Extant      
Thailand Native Extant Yes    
Togo Native Extant      
Tunisia Native Extant      
Uganda Native Extant      
Vietnam Native Extant Yes    
Yemen Native Extant      
Zambia Native Extant      
Zimbabwe Native Extant      

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable resident
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable resident
Shrubland Mediterranean-type Shrubby Vegetation suitable resident
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable resident
Altitude 0 - 2400 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Turnix sylvaticus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 10/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 10/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Turnicidae (Buttonquails)
Species name author (Desfontaines, 1787)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 17,400,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species
- Climate change species distributions