email a friend
printable version
LC
Scimitar-billed Woodcreeper Drymornis bridgesii

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 1,210,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4.6 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but the species is described as generally uncommon to fairly common, although rare in eastern Bolivia (del Hoyo et al. 2003).
Trend justification: This population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Argentina Native Extant       Yes
Bolivia Native Extant       Yes
Brazil Native Extant       Yes
Paraguay Native Extant       Yes
Uruguay Native Extant Yes      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Bolivia KAA-IYA del Gran Chaco site factsheet
Bolivia Palmar de las Islas site factsheet
Bolivia Serranía de Aguarague site factsheet
Paraguay Estancia Gran Siete site factsheet
Paraguay Fortín Toledo site factsheet
Paraguay Lagunas Saladas - Riacho Yacaré site factsheet
Paraguay Parque Nacional Defensores del Chaco site factsheet
Paraguay Parque Nacional Médanos del Chaco site factsheet
Paraguay Parque Nacional Teniente Enciso site factsheet
Paraguay Parque Nacional Tinfunqué - Estero Patiño site factsheet
Paraguay Pirizal site factsheet
Paraguay Pozo Hondo site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable resident
Forest Subtropical/Tropical Dry suitable resident
Savanna Dry suitable resident
Savanna Moist major resident
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable resident
Altitude 0 - 1000 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Drymornis bridgesii. Downloaded from http://www.birdlife.org on 29/11/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 29/11/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Dendrocolaptidae (Woodcreepers)
Species name author (Eyton, 1849)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 1,210,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species