email a friend
printable version
LC
Streak-fronted Thornbird Phacellodomus striaticeps

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass 29.1 g

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 305,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 3.8 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but this species is described as 'uncommon' (Stotz et al. 1996).
Trend justification: This population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Argentina Native Extant        
Bolivia Native Extant        
Peru Native Extant        

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Argentina Alto Calilegua site factsheet
Argentina Bolsón de Pipanaco site factsheet
Argentina Caspala y Santa Ana site factsheet
Argentina Cerro Negro de San Antonio site factsheet
Argentina Cuesta del Clavillo site factsheet
Argentina Cuesta del Obispo site factsheet
Argentina El Infiernillo site factsheet
Argentina Luracatao y Valles Calchaquíes site factsheet
Argentina Pampichuela site factsheet
Argentina Parque Nacional Calilegua site factsheet
Argentina Parque Nacional Campo de los Alisos site factsheet
Argentina Parque Nacional Los Cardones site factsheet
Argentina Parque Provincial Cumbres Calchaquíes site factsheet
Argentina Parque Provincial La Florida site factsheet
Argentina Parque Provincial Los Ñuñorcos y Reserva Natural Quebrada del Portugués site factsheet
Argentina Quebrada del Toro site factsheet
Argentina Queñoales de Santa Catalina site factsheet
Argentina Reserva Natural de La Angostura site factsheet
Argentina Río Los Sosa site factsheet
Argentina Ruinas de Quilmes site factsheet
Argentina San Francisco-Río Jordan site factsheet
Argentina San Lucas site factsheet
Argentina Santa Victoria, Cañani y Cayotal site factsheet
Argentina Sierra de Ambato site factsheet
Argentina Sierra de Metán site factsheet
Argentina Sierra de Zenta site factsheet
Argentina Sierras de Carahuasi site factsheet
Argentina Tiraxi y Las Capillas site factsheet
Argentina Valle Colorado y Valle Grande site factsheet
Argentina Yala site factsheet
Argentina Yavi y Yavi Chico site factsheet
Bolivia Cuenca Cotacajes site factsheet
Bolivia Reserva Biológica Cordillera de Sama site factsheet
Bolivia Reserva Nacional de Flora y Fauna Tariquía site factsheet
Bolivia Southern slopes of Tunari National Park (Vertiente Sur del Parque Nacional Tunari IBA) site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable breeding
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable breeding
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane suitable non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical High Altitude major breeding
Shrubland Subtropical/Tropical High Altitude major non-breeding
Altitude 2800 - 5000 m Occasional altitudinal limits (min) 1200 m

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Phacellodomus striaticeps. Downloaded from http://www.birdlife.org on 30/10/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 30/10/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Furnariidae (Ovenbirds)
Species name author (D'Orbigny & Lafresnaye, 1838)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 305,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species