email a friend
printable version
LC
Dusky-tailed Antbird Drymophila malura

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency High
Land mass type   Average mass 13 g

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 770,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4.8 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but this species is described as 'fairly common but patchily distributed' (Stotz et al. 1996).
Trend justification: This population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Argentina Native Extant       Yes
Brazil Native Extant       Yes
Paraguay Native Extant       Yes

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Brazil Área de Proteção Ambiental de Guaratuba site factsheet
Brazil Campos Gerais do Paraná site factsheet
Brazil Estação Ecológica de Juréia-Itatins site factsheet
Brazil Maciço Florestal de Paranapiacaba site factsheet
Brazil Parque Estadual da Serra do Mar (entre Santos e São Sebastião) site factsheet
Brazil Parque Estadual do Turvo site factsheet
Brazil Parque Nacional de Itatiaia site factsheet
Brazil Parque Nacional do Iguaçu site factsheet
Brazil Região de Blumenau site factsheet
Brazil Região dos Aparados da Serra site factsheet
Brazil Serra da Mantiqueira site factsheet
Brazil Serra do Marumbi site factsheet
Brazil Serra do Tabuleiro State Park (Parque Estadual da Serra do Tabuleiro IBA) site factsheet
Brazil Serra dos Órgãos site factsheet
Paraguay Bosque Mbaracayú site factsheet
Paraguay Estancia Itabó site factsheet
Paraguay Ka'aguy Rory site factsheet
Paraguay Limoy site factsheet
Paraguay Parque Nacional Caazapá site factsheet
Paraguay Parque Nacional San Rafael site factsheet
Paraguay Reserva Itabó - Itaipú site factsheet
Paraguay Serranías de San Joaquín site factsheet
Paraguay Tapyta site factsheet
Paraguay Ybyturuzú site factsheet
Paraguay Ypeti site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland major resident
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane suitable resident
Altitude 0 - 1900 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Drymophila malura. Downloaded from http://www.birdlife.org on 20/09/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 20/09/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Thamnophilidae (Antbirds)
Species name author (Temminck, 1825)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 770,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species