email a friend
printable version
LC
Sclater's Antwren Myrmotherula sclateri

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency High
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 1,920,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 5.1 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but this species is described as 'fairly common' (Stotz et al. (1996).
Trend justification: This species is suspected to lose 13.9-16.2% of suitable habitat within its distribution over three generations (15 years) based on a model of Amazonian deforestation (Soares-Filho et al. 2006, Bird et al. 2011). It is therefore suspected to decline by <25% over three generations.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Bolivia Native Extant       Yes
Brazil Native Extant       Yes
Peru Native Extant       Yes

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Bolivia Federico Román site factsheet
Bolivia Noel Kempff Mercado site factsheet
Bolivia Reserva Nacional Amazónica Manuripi Heath site factsheet
Bolivia Tahuamanu site factsheet
Brazil Alto Juruá site factsheet
Brazil Baixo Rio Javari site factsheet
Brazil Cristalino / Serra do Cachimbo site factsheet
Brazil Ji-Paraná / Roosevelt site factsheet
Brazil Novo Progresso site factsheet
Brazil Parque Nacional da Amazônia site factsheet
Brazil Parque Nacional da Serra do Divisor site factsheet
Brazil Serra dos Carajás site factsheet
Brazil Tabocais site factsheet
Peru Alto Purus site factsheet
Peru Bahuaja-Sonene site factsheet
Peru Los Amigos site factsheet
Peru Manu site factsheet
Peru Reserva Amazónica site factsheet
Peru Río Orosa site factsheet
Peru Tambopata site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland major resident
Forest Subtropical/Tropical Swamp major resident
Altitude 0 - 550 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Myrmotherula sclateri. Downloaded from http://www.birdlife.org on 20/12/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 20/12/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Thamnophilidae (Antbirds)
Species name author Snethlage, 1912
Population size Unknown mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 1,920,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species