email a friend
printable version
LC
Venezuelan Tyrannulet Zimmerius improbus

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency High
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 35,700 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 3.6 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but the species is described as uncommon to common (del Hoyo et al. 2004).
Trend justification: Deforestation has been severe in parts of this species's range (del Hoyo et al. 2004), thus the population is suspected to be in decline.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage
Colombia Native Extant      
Venezuela Native Extant      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Colombia Cerro Pintado (part of Serranía de Perijá transboundary AZE) site factsheet
Colombia Cuchilla de San Lorenzo site factsheet
Venezuela Henri Pittier National Park (Parque Nacional Henri Pittier IBA) site factsheet
Venezuela Monumento Natural Pico Codazzi site factsheet
Venezuela Palmichal site factsheet
Venezuela Parque Nacional El Ávila site factsheet
Venezuela Parque Nacional El Tamá site factsheet
Venezuela Parque Nacional Guaramacal site factsheet
Venezuela Parque Nacional Guatopo site factsheet
Venezuela Parque Nacional Macarao site factsheet
Venezuela Parque Nacional Páramos Batallón y La Negra site factsheet
Venezuela Parque Nacional San Esteban site factsheet
Venezuela Parque Nacional Sierra La Culata site factsheet
Venezuela Parque Nacional Sierra Nevada site factsheet
Venezuela Parque Nacional Terepaima site factsheet
Venezuela Parque Nacional Yacambú site factsheet
Venezuela Parque Nacional Yurubí site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Subtropical/Tropical Heavily Degraded Former Forest suitable resident
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable resident
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane major resident
Altitude 400 - 3000 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Zimmerius improbus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 25/04/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 25/04/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Tyrannidae (Tyrant-flycatchers)
Species name author (Sclater & Salvin, 1871)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 35,700 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species