email a friend
printable version
LC
Hangnest Tody-tyrant Hemitriccus nidipendulus

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Near Threatened
1988 Near Threatened

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Medium
Land mass type   Average mass 7.5 g

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 542,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 3.6 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but this species is described as 'fairly common' (Stotz et al. 1996).
Trend justification: This population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Brazil Native Extant Yes      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Brazil Boa Nova / Serra da Ouricana site factsheet
Brazil Campos Gerais do Paraná site factsheet
Brazil Complexo Pedra Azul / Forno Grande site factsheet
Brazil Guaraqueçaba / Jacupiranga / Cananéia site factsheet
Brazil Maciço Florestal de Paranapiacaba site factsheet
Brazil Parque Estadual da Serra do Brigadeiro site factsheet
Brazil Parque Estadual da Serra do Mar (entre Caraguatatuba e Picinguaba) site factsheet
Brazil Parque Estadual da Serra do Mar (entre Santos e São Sebastião) site factsheet
Brazil Parque Nacional de Itatiaia site factsheet
Brazil Restinga de Maçambaba e Ilha de Cabo Frio site factsheet
Brazil Santa Teresa site factsheet
Brazil Serra da Bocaina / Paraty / Angra dos Reis site factsheet
Brazil Serra da Cantareira site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland major resident
Shrubland Subtropical/Tropical Moist major resident
Altitude 0 - 900 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Hemitriccus nidipendulus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 01/10/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 01/10/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Tyrannidae (Tyrant-flycatchers)
Species name author (Wied, 1831)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 542,000 km2
Country endemic? Yes
Links to further information
- Summary information on this species