email a friend
printable version
LC
White-bellied Storm-petrel Fregetta grallaria

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 170
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 75,700,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 15.2 - - -
Population justification: Brooke (2004) estimated the global population to number around 300,000 individuals.
Trend justification: The population is suspected to be in decline owing to predation by invasive species.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
American Samoa Unknown Extant        
Angola Vagrant Extant        
Antarctica Vagrant Extant        
Argentina Native Extant        
Australia Native Extant Yes      
Bouvet Island (to Norway) Unknown Extant        
Brazil Native Extant        
Chile Native Extant        
Congo Unknown Extant        
Cook Islands Unknown Extant        
Ecuador Unknown Extant        
Falkland Islands (Malvinas) Unknown Extant        
Fiji Unknown Extant        
French Polynesia Native Extant        
French Southern Territories Native Extant Yes      
Gabon Unknown Extant        
Heard Island and McDonald Islands (to Australia) Unknown Extant        
Kiribati Unknown Extant        
Madagascar Unknown Extant        
Maldives Vagrant Extant        
Mozambique Unknown Extant        
Namibia Vagrant Extant        
New Caledonia (to France) Unknown Extant        
New Zealand Native Extant Yes      
Niue (to New Zealand) Unknown Extant        
Norfolk Island (to Australia) Unknown Extant        
Papua New Guinea Unknown Extant        
Peru Unknown Extant        
Pitcairn Islands (to UK) Unknown Extant        
Samoa Unknown Extant        
Solomon Islands Unknown Extant        
South Africa Native Extant        
South Georgia & the South Sandwich Islands Vagrant Extant        
St Helena (to UK) Native Extant Yes      
Tokelau (to New Zealand) Unknown Extant        
Tonga Unknown Extant        
Tuvalu Unknown Extant        
Uruguay Unknown Extant        
Vanuatu Unknown Extant        
Wallis and Futuna Islands (to France) Unknown Extant        
Yemen Vagrant Extant   Yes    

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Chile Islas Desventuradas site factsheet
Chile Parque Nacional Archipiélago de Juan Fernández: Islas Robinson Crusoe and Santa Clara site factsheet
French Southern Territories Île Saint Paul site factsheet
St Helena (to UK) Gough Island site factsheet
St Helena (to UK) Inaccessible Island site factsheet
St Helena (to UK) Nightingale Island group site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Marine Coastal/Supratidal Sea Cliffs and Rocky Offshore Islands major breeding
Marine Intertidal Rocky Shoreline major breeding
Marine Neritic Macroalgal/Kelp suitable breeding
Marine Neritic Macroalgal/Kelp suitable non-breeding
Marine Neritic Pelagic major breeding
Marine Neritic Pelagic major non-breeding
Marine Neritic Seagrass (Submerged) suitable breeding
Marine Neritic Seagrass (Submerged) suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Loose Rock/pebble/gravel suitable breeding
Marine Neritic Subtidal Loose Rock/pebble/gravel suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Rock and Rocky Reefs suitable breeding
Marine Neritic Subtidal Rock and Rocky Reefs suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy suitable breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy-Mud suitable breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy-Mud suitable non-breeding
Marine Oceanic Epipelagic (0-200m) major breeding
Marine Oceanic Epipelagic (0-200m) major non-breeding
Marine Oceanic Mesopelagic (200-1000m) major breeding
Marine Oceanic Mesopelagic (200-1000m) major non-breeding
Altitude 0 - 450 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Fregetta grallaria. Downloaded from http://www.birdlife.org on 27/08/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 27/08/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Oceanitidae (Southern Storm-petrels)
Species name author (Vieillot, 1817)
Population size mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 170 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species