email a friend
printable version
LC
White-faced Storm-petrel Pelagodroma marina

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 61,400
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 104,000,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 15.4 - - -
Population justification: Brooke (2004) estimated the global population to number at least 4,000,000 individuals.
Trend justification: The population is suspected to be in decline owing to predation by invasive species and unsustainable levels of exploitation.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
American Samoa Vagrant Extant        
Argentina Vagrant Extant        
Australia Native Extant Yes      
Brazil Unknown Extant        
British Indian Ocean Territory Native Extant        
Canada Unknown Extant        
Cape Verde Native Extant        
Chile Native Extant        
Christmas Island (to Australia) Unknown Extant        
Cocos (Keeling) Islands (to Australia) Unknown Extant        
Cook Islands Unknown Extant        
Costa Rica Native Extant   Yes    
Ecuador Native Extant        
Falkland Islands (Malvinas) Unknown Extant        
Fiji Vagrant Extant   Yes    
French Polynesia Unknown Extant        
French Southern Territories Native Extinct Yes      
Gambia Unknown Extant        
Guinea Unknown Extant        
Guinea-Bissau Unknown Extant        
Heard Island and McDonald Islands (to Australia) Native Extant Yes      
India Vagrant Extant        
Indonesia Native Extant        
Iran, Islamic Republic of Unknown Extant        
Kiribati Vagrant Extant        
Maldives Vagrant Extant        
Mauritania Native Extant        
Mauritius Vagrant Extant        
Morocco Vagrant Extant        
Mozambique Vagrant Extant        
Namibia Vagrant Extant        
Netherlands Vagrant Extant        
New Caledonia (to France) Unknown Extant        
New Zealand Native Extant Yes      
Niue (to New Zealand) Unknown Extant        
Norfolk Island (to Australia) Unknown Extant        
Oman Vagrant Extant   Yes    
Pakistan Unknown Extant        
Peru Native Extant        
Pitcairn Islands (to UK) Unknown Extant        
Portugal Native Extant Yes      
Samoa Unknown Extant        
Senegal Native Extant        
Seychelles Vagrant Extant        
Sierra Leone Unknown Extant        
Somalia Unknown Extant        
South Africa Unknown Extant        
South Georgia & the South Sandwich Islands Native Extant        
Spain Native Extant       Yes
Sri Lanka Vagrant Extant   Yes    
St Helena (to UK) Native Extant Yes      
St Pierre and Miquelon (to France) Unknown Extant        
Timor-Leste Vagrant Extant        
Tokelau (to New Zealand) Unknown Extant        
Tonga Unknown Extant        
United Kingdom Vagrant Extant        
Uruguay Native Extant   Yes    
USA Vagrant Extant        
Vanuatu Unknown Extant        
Wallis and Futuna Islands (to France) Unknown Extant        
Western Sahara Unknown Extant        
Yemen Native Extant   Yes    

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Australia Chalky, Big Green and Badger Island Groups site factsheet
Australia Franklin Sound Islands site factsheet
Australia Gabo and Tullaberga Islands site factsheet
Australia Houtman Abrolhos site factsheet
Australia Nuyts Archipelago site factsheet
Australia Recherche Archipelago site factsheet
Australia Sir Joseph Banks Islands site factsheet
Australia Wedge Island site factsheet
Portugal Selvagens site factsheet
Portugal Selvagens - Oceânica site factsheet
Spain Lanzarote islets site factsheet
St Helena (to UK) Gough Island site factsheet
St Helena (to UK) Inaccessible Island site factsheet
St Helena (to UK) Nightingale Island group site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Marine Coastal/Supratidal Sea Cliffs and Rocky Offshore Islands major breeding
Marine Intertidal Rocky Shoreline suitable breeding
Marine Intertidal Sandy Shoreline and/or Beaches, Sand Bars, Spits, Etc major breeding
Marine Intertidal Shingle and/or Pebble Shoreline and/or Beaches suitable breeding
Marine Neritic Macroalgal/Kelp suitable breeding
Marine Neritic Macroalgal/Kelp suitable non-breeding
Marine Neritic Pelagic major breeding
Marine Neritic Pelagic major non-breeding
Marine Neritic Seagrass (Submerged) suitable breeding
Marine Neritic Seagrass (Submerged) suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Loose Rock/pebble/gravel suitable breeding
Marine Neritic Subtidal Loose Rock/pebble/gravel suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Rock and Rocky Reefs suitable breeding
Marine Neritic Subtidal Rock and Rocky Reefs suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy suitable breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy-Mud suitable breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy-Mud suitable non-breeding
Marine Oceanic Epipelagic (0-200m) major breeding
Marine Oceanic Epipelagic (0-200m) major non-breeding
Marine Oceanic Mesopelagic (200-1000m) major breeding
Marine Oceanic Mesopelagic (200-1000m) major non-breeding
Altitude 0 - 0 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Pelagodroma marina. Downloaded from http://www.birdlife.org on 02/09/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 02/09/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Oceanitidae (Southern Storm-petrels)
Species name author (Latham, 1790)
Population size mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 61,400 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species