email a friend
printable version
LC
Ruddy-headed Goose Chloephaga rubidiceps

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Near Threatened
1988 Threatened

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 52,900 medium
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 208,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 8.5 - - -
Population justification: The species has a large global population estimated to be 43,000-82,000 individuals (Wetlands International 2006). The population on mainland South America has decreased considerably, with simultaneous censuses in southern Chile and Argentina recording 312 individuals in 1998 (Y. A. Vilina in litt. 1998). Although abundant on Tierra del Fuego in the 1950s, a census in the 1973 breeding season yielded only 30 birds (del Hoyo et al. 1992). However, it is fairly common in the Falklands with 14,000-27,000 pairs estimated in surveys between 1983 and 1992 (Woods and Woods 1997).
Trend justification: The overall trend is decreasing, although some populations may be stable (Wetlands International 2006).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Argentina Native Extant Yes      
Chile Native Extant Yes      
Falkland Islands (Malvinas) Native Extant Yes      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Argentina Arroyo Cristiano Muerto site factsheet
Argentina Cabo Vírgenes site factsheet
Argentina El Zurdo site factsheet
Argentina Estancia El Cóndor site factsheet
Argentina Estuario del Río Coyle site factsheet
Argentina Estuario del Río Gallegos site factsheet
Argentina Isla de los Estados, Islas de Año Nuevo e islotes adyacentes site factsheet
Argentina Islas Malvinas site factsheet
Argentina Monumento Natural Bosques Petrificados y Estancia El Cuadro site factsheet
Argentina Parque Nacional Laguna Blanca site factsheet
Argentina Parque Nacional Tierra del Fuego y Reserva Provincial Corazón de la Isla site factsheet
Argentina Península Mitre site factsheet
Argentina Reserva Costa Atlántica de Tierra del Fuego y zonas adyacentes site factsheet
Argentina Reserva de Uso Múltiple San Blas y Refugio de Vida silvestre Complementario site factsheet
Argentina Sistema Península de Valdés site factsheet
Argentina Villa marítima El Cóndor site factsheet
Chile Bahía Lomas site factsheet
Chile Desembocadura del Río San Juan site factsheet
Chile Estancia San Gregorio site factsheet
Chile Ibañez River Valley site factsheet
Chile Laguna San Rafael National Park site factsheet
Chile Marisma Buque Quemado site factsheet
Chile Monumento Natural Laguna de los Cisnes site factsheet
Chile Norte de Isla Grande de Tierra del Fuego site factsheet
Falkland Islands (Malvinas) Bertha's Beach, East Falkland site factsheet
Falkland Islands (Malvinas) Bleaker Island Group site factsheet
Falkland Islands (Malvinas) Bull Point, East Falkland site factsheet
Falkland Islands (Malvinas) Hope Harbour, West Falkland site factsheet
Falkland Islands (Malvinas) Jason Islands Group site factsheet
Falkland Islands (Malvinas) Keppel Island site factsheet
Falkland Islands (Malvinas) Lively Island Group site factsheet
Falkland Islands (Malvinas) New Island Group site factsheet
Falkland Islands (Malvinas) Pebble Island Group site factsheet
Falkland Islands (Malvinas) Saunders Island site factsheet
Falkland Islands (Malvinas) Sea Lion Islands Group site factsheet
Falkland Islands (Malvinas) Seal Bay, East Falkland site factsheet
Falkland Islands (Malvinas) Speedwell Island Group site factsheet
Falkland Islands (Malvinas) Volunteer Point, East Falkland site factsheet
Falkland Islands (Malvinas) West Point Island Group site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable non-breeding
Grassland Temperate major breeding
Altitude 0 - 0 m Occasional altitudinal limits  

Threats & impact

Threat (level 1) Threat (level 2) Impact and Stresses
Climate change & severe weather Habitat shifting & alteration Timing Scope Severity Impact
Future Whole (>90%) Unknown Unknown
Stresses
Indirect ecosystem effects, Ecosystem degradation

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Chloephaga rubidiceps. Downloaded from http://www.birdlife.org on 29/12/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 29/12/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Anatidae (Ducks, Geese, Swans)
Species name author P.L. Sclater, 1861
Population size mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 52,900 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species