email a friend
printable version
LC
Great Shearwater Puffinus gravis

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Medium
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 60,000,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 18.3 - - -
Population justification: Brooke (2004) estimated the global population to number at least 15,000,000 individuals. A minimum of 5,000,000 pairs are thought to breed at Tristan da Cunha, and 600,000 to 3,000,000 pairs at Gough (Carboneras 1992d).
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage
Algeria Vagrant Extant      
Angola Vagrant Extant      
Anguilla (to UK) Unknown Extant      
Antigua and Barbuda Unknown Extant      
Argentina Unknown Extant      
Australia Vagrant Extant      
Bahamas Unknown Extant      
Barbados Vagrant Extant      
Bermuda (to UK) Native Extant     Yes
Bonaire, Sint Eustatius and Saba (to Netherlands) Vagrant Extant      
Brazil Native Extant   Yes  
Canada Unknown Extant      
Cape Verde Unknown Extant      
Cayman Islands (to UK) Vagrant Extant      
Chile Native Extant   Yes  
Côte d'Ivoire Unknown Extant      
Curaçao (to Netherlands) Vagrant Extant      
Denmark Vagrant Extant      
Dominica Vagrant Extant      
Dominican Republic Vagrant Extant      
Falkland Islands (Malvinas) Native Extant Yes    
Faroe Islands (to Denmark) Unknown Extant      
France Native Extant     Yes
French Guiana Unknown Extant      
Gabon Vagrant Extant      
Gambia Unknown Extant      
Germany Vagrant Extant      
Ghana Vagrant Extant      
Gibraltar (to UK) Vagrant Extant      
Greenland (to Denmark) Native Extant   Yes  
Grenada Unknown Extant      
Guadeloupe (to France) Vagrant Extant      
Guinea Unknown Extant      
Guinea-Bissau Unknown Extant      
Guyana Native Extant     Yes
Iceland Unknown Extant      
Ireland Native Extant     Yes
Israel Vagrant Extant      
Italy Vagrant Extant      
Lebanon Vagrant Extant   Yes  
Liberia Vagrant Extant      
Martinique (to France) Native Extant      
Mauritania Unknown Extant      
Mexico Native Extant      
Morocco Vagrant Extant      
Namibia Unknown Extant      
Netherlands Vagrant Extant      
Norway Unknown Extant      
Portugal Native Extant     Yes
Puerto Rico (to USA) Unknown Extant      
São Tomé e Príncipe Vagrant Extant   Yes  
Senegal Unknown Extant      
Sierra Leone Unknown Extant      
Sint Maarten (to Netherlands) Vagrant Extant      
South Africa Unknown Extant      
South Georgia & the South Sandwich Islands Unknown Extant      
Spain Native Extant     Yes
St Helena (to UK) Native Extant Yes    
St Lucia Vagrant Extant      
St Martin (to France) Unknown Extant      
St Pierre and Miquelon (to France) Native Extant   Yes Yes
St Vincent and the Grenadines Unknown Extant      
Suriname Vagrant Extant      
Sweden Vagrant Extant      
Trinidad and Tobago Vagrant Extant   Yes  
Turks and Caicos Islands (to UK) Unknown Extant      
United Kingdom Native Extant     Yes
Uruguay Unknown Extant      
USA Native Extant   Yes  
Venezuela Unknown Extant      
Virgin Islands (to UK) Vagrant Extant      
Virgin Islands (to USA) Vagrant Extant      
Western Sahara Unknown Extant      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Canada Brier Island and Offshore Waters site factsheet
Canada Placentia Bay site factsheet
High Seas Atlantic, Southwest 28 - Marine site factsheet
High Seas Atlantic, Southwest 34 - Marine site factsheet
St Helena (to UK) Gough Island site factsheet
St Helena (to UK) Inaccessible Island site factsheet
St Helena (to UK) Nightingale Island group site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Forest Subantarctic major breeding
Grassland Subantarctic major breeding
Marine Neritic Macroalgal/Kelp suitable breeding
Marine Neritic Macroalgal/Kelp suitable non-breeding
Marine Neritic Pelagic major breeding
Marine Neritic Pelagic major non-breeding
Marine Neritic Seagrass (Submerged) suitable breeding
Marine Neritic Seagrass (Submerged) suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Loose Rock/pebble/gravel suitable breeding
Marine Neritic Subtidal Loose Rock/pebble/gravel suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Rock and Rocky Reefs suitable breeding
Marine Neritic Subtidal Rock and Rocky Reefs suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy suitable breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy-Mud suitable breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy-Mud suitable non-breeding
Marine Oceanic Epipelagic (0-200m) major breeding
Marine Oceanic Epipelagic (0-200m) major non-breeding
Marine Oceanic Mesopelagic (200-1000m) major breeding
Marine Oceanic Mesopelagic (200-1000m) major non-breeding
Altitude 0 - 600 m Occasional altitudinal limits  

Threats & impact

Threat (level 1) Threat (level 2) Impact and Stresses
Biological resource use Hunting & trapping terrestrial animals / Intentional use (species is the target) Timing Scope Severity Impact
Ongoing Minority (<50%) Slow, Significant Decline Low Impact: 5
Stresses
Species mortality
Invasive and other problematic species, genes & diseases Invasive non-native/alien species/diseases / Domestic Cat (Felis catus) Timing Scope Severity Impact
Ongoing Minority (<50%) Unknown Unknown
Stresses
Species mortality

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Puffinus gravis. Downloaded from http://www.birdlife.org on 17/04/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 17/04/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Procellariidae (Petrels and shearwaters)
Species name author (O'Reilly, 1818)
Population size mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 60,000,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species