email a friend
printable version
LC
Turkey Vulture Cathartes aura

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 21,800,000 medium
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 21,800,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 9.9 - - -
Trend justification: The overall trend is likely to be stable. This species has undergone a large and statistically significant increase over the last 40 years in North America (161% increase over 40 years, equating to a 27.1% increase per decade; data from Breeding Bird Survey and/or Christmas Bird Count: Butcher and Niven 2007). Note, however, that these surveys cover less than 50% of the species's range in North America.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Argentina Native Extant        
Aruba (to Netherlands) Native Extant   Yes    
Bahamas Native Extant        
Belize Native Extant        
Bermuda (to UK) Vagrant Extant        
Bolivia Native Extant        
Brazil Native Extant        
Canada Native Extant Yes   Yes  
Cayman Islands (to UK) Native Extant        
Chile Native Extant        
Colombia Native Extant        
Costa Rica Native Extant   Yes    
Cuba Native Extant        
Dominican Republic Native Extant        
Ecuador Native Extant        
El Salvador Native Extant        
Falkland Islands (Malvinas) Native Extant        
French Guiana Native Extant        
Guatemala Native Extant        
Guyana Native Extant        
Haiti Native Extant        
Honduras Native Extant        
Jamaica Native Extant Yes      
Mexico Native Extant        
Nicaragua Native Extant        
Panama Native Extant        
Paraguay Native Extant        
Peru Native Extant        
Puerto Rico (to USA) Native Extant        
South Georgia & the South Sandwich Islands Native Extant        
Suriname Native Extant        
Trinidad and Tobago Native Extant        
Turks and Caicos Islands (to UK) Native Extant        
Uruguay Native Extant Yes      
USA Native Extant Yes      
Venezuela Native Extant        
Virgin Islands (to USA) Vagrant Extant        

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Mexico Istmo de Tehuantepec-Mar Muerto site factsheet
Panama Barro Colorado Nature Monument site factsheet
Panama Camino de Cruces National Park site factsheet
Panama Metropolitan Nature Park site factsheet
Panama Panama Canal West Bank site factsheet
Panama San Lorenzo National Park site factsheet
Panama Soberanía National Park site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable breeding
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Subtropical/Tropical Heavily Degraded Former Forest suitable breeding
Artificial/Terrestrial Subtropical/Tropical Heavily Degraded Former Forest suitable non-breeding
Desert Hot suitable breeding
Desert Hot suitable non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane suitable non-breeding
Forest Temperate suitable breeding
Forest Temperate suitable non-breeding
Grassland Subtropical/Tropical Seasonally Wet/Flooded suitable breeding
Grassland Subtropical/Tropical Seasonally Wet/Flooded suitable non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Altitude 0 - 4300 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Cathartes aura. Downloaded from http://www.birdlife.org on 20/08/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 20/08/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Cathartidae (New World vultures)
Species name author (Linnaeus, 1758)
Population size mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 21,800,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species