email a friend
printable version
LC
Snowy Egret Egretta thula

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 17,800,000 medium
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 17,800,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Increasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 6.8 - - -
Trend justification: The overall population trend is increasing, although some populations may be stable and others have unknown trends (Wetlands International 2006). This species has undergone a large and statistically significant increase over the last 40 years in North America (541% increase over 40 years, equating to a 59.1% increase per decade; data from Breeding Bird Survey and/or Christmas Bird Count: Butcher and Niven 2007) Note, however, that these surveys cover less than 50% of the species's range in North America.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
American Samoa Vagrant Extant        
Anguilla (to UK) Native Extant        
Antigua and Barbuda Native Extant        
Argentina Native Extant        
Aruba (to Netherlands) Native Extant        
Bahamas Native Extant        
Barbados Native Extant        
Belize Native Extant   Yes    
Bermuda (to UK) Native Extant Yes      
Bolivia Native Extant        
Bonaire, Sint Eustatius and Saba (to Netherlands) Native Extant        
Brazil Native Extant        
Canada Native Extant Yes      
Cayman Islands (to UK) Native Extant        
Chile Native Extant        
Colombia Native Extant        
Costa Rica Native Extant   Yes    
Cuba Native Extant        
Curaçao (to Netherlands) Native Extant        
Dominica Native Extant        
Dominican Republic Native Extant        
Ecuador Native Extant        
El Salvador Native Extant        
Falkland Islands (Malvinas) Vagrant Extant        
French Guiana Native Extant        
Grenada Native Extant Yes      
Guadeloupe (to France) Native Extant        
Guatemala Native Extant        
Guyana Native Extant        
Haiti Native Extant        
Honduras Native Extant        
Iceland Vagrant Extant        
Jamaica Native Extant Yes      
Martinique (to France) Native Extant        
Mexico Native Extant        
Montserrat (to UK) Native Extant        
Nicaragua Native Extant        
Panama Native Extant        
Paraguay Native Extant        
Peru Native Extant        
Portugal Vagrant Extant        
Puerto Rico (to USA) Native Extant Yes      
Sint Maarten (to Netherlands) Native Extant        
South Africa Vagrant Extant        
South Georgia & the South Sandwich Islands Vagrant Extant        
St Helena (to UK) Vagrant Extant        
St Kitts and Nevis Native Extant        
St Lucia Native Extant        
St Martin (to France) Native Extant        
St Pierre and Miquelon (to France) Vagrant Extant     Yes  
St Vincent and the Grenadines Native Extant        
Suriname Native Extant        
Trinidad and Tobago Native Extant        
Turks and Caicos Islands (to UK) Native Extant        
United Kingdom Vagrant Extant        
Uruguay Native Extant Yes      
USA Native Extant Yes      
Venezuela Native Extant        
Virgin Islands (to UK) Native Extant   Yes    
Virgin Islands (to USA) Native Extant   Yes    

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Argentina Reserva de Uso Múltiple Bañados del Río Dulce y Laguna Mar Chiquita site factsheet
Guyana Shell Beach site factsheet
Nicaragua Juan Venado Island site factsheet
Trinidad and Tobago Caroni Swamp site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Marine Intertidal Salt Marshes (Emergent Grasses) suitable breeding
Marine Intertidal Salt Marshes (Emergent Grasses) suitable non-breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands major breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands major non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Lakes (over 8ha) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Lakes (over 8ha) suitable non-breeding
Altitude 0 - 4000 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent
Wearing apparel, accessories Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Historical
Wearing apparel, accessories Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Historical

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Egretta thula. Downloaded from http://www.birdlife.org on 20/09/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 20/09/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Ardeidae (Herons)
Species name author (Molina, 1782)
Population size mature individuals
Population trend Increasing
Distribution size (breeding/resident) 17,800,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species