email a friend
printable version
LC
Peruvian Booby Sula variegata

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 540 medium
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 685,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 10.6 - - -
Trend justification: The population is suspected to be fluctuating owing to fluctuations in prey populations.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Chile Native Extant       Yes
Colombia Native Extant       Yes
Ecuador Native Extant       Yes
Panama Vagrant Extant   Yes    
Peru Native Extant       Yes

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Chile Acantilados de Arica site factsheet
Chile Acantilados de la Quirilluca site factsheet
Chile Acantilados y Farellones Costeros site factsheet
Chile Isla Chañaral site factsheet
Chile Isla Grande de Atacama site factsheet
Chile Isla Mocha site factsheet
Chile Isla Santa María site factsheet
Chile Islotes de Horcón site factsheet
Chile Islotes Pajaros site factsheet
Chile Maitencillo site factsheet
Chile Parque Tumbes Talcahuano site factsheet
Chile Reserva Nacional Pingüino de Humboldt - Isla Choros, Damas y Punta de Choros site factsheet
Chile Santuario de la Naturaleza Península de Hualpén site factsheet
Peru Isla Foca site factsheet
Peru Isla Lobos de Afuera site factsheet
Peru Isla Pachacámac site factsheet
Peru Laguna de Ite site factsheet
Peru Reserva Nacional de Paracas site factsheet
Peru Río Tambo y Lagunas de Mejía site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Marine Coastal/Supratidal Sea Cliffs and Rocky Offshore Islands major breeding
Marine Coastal/Supratidal Sea Cliffs and Rocky Offshore Islands suitable resident
Marine Neritic Macroalgal/Kelp major resident
Marine Neritic Pelagic major resident
Marine Neritic Seagrass (Submerged) major resident
Marine Neritic Subtidal Loose Rock/pebble/gravel major resident
Marine Neritic Subtidal Rock and Rocky Reefs major resident
Marine Neritic Subtidal Sandy major resident
Marine Neritic Subtidal Sandy-Mud major resident
Marine Oceanic Epipelagic (0-200m) major resident
Marine Oceanic Mesopelagic (200-1000m) major resident
Altitude 0 - 100 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Food (human) Whole Eggs Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Sula variegata. Downloaded from http://www.birdlife.org on 28/08/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 28/08/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Sulidae (Gannets, Boobies)
Species name author (Tschudi, 1843)
Population size mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 540 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species