email a friend
printable version
VU
Black-and-chestnut Eagle Spizaetus isidori

IUCN Red List Criteria

Critically Endangered  
Endangered  
Vulnerable C2a(i) 

IUCN Red List history

Year Category
2012 Vulnerable
2010 Vulnerable
2008 Near Threatened
2004 Near Threatened
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Near Threatened
1988 Near Threatened

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency High
Land mass type continent
Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 469,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals 1000-2499 poor Estimated 2010
Population trend Decreasing poor -
Number of subpopulations 2-100 - - -
Largest subpopulation 251-1000 - - -
Generation length (yrs) 18.5 - - -
Population justification: The population in Venezuela has been estimated in the low hundreds (C. J. Sharpe in litt. 2003). Opinions on the population in Colombia differ: one population alone is thought to support a few hundred individuals (T. Donegan in litt. 2010), or the total population may be fewer than 100 adults (C. Márquez in litt. 2012). The population in Ecuador is thought to consist a maximum of 200 mature individuals. The global population has been estimated to be larger than 1,000 individuals (T. Donegan in litt. 2010, Y. Molina in litt. 2010) or fewer than this (H. Vargas in litt. 2012). Given that further populations exist both in Colombia and in other range countries, it is reasonable to estimate a population of 1,000-2,499 mature individuals. This equates to 1,500-3,749 individuals in total, rounded here to 1,500-4,000 individuals. However, a complete survey of this species throughout its range is needed to accurately quantify its global population.
Trend justification: This species is thought to prefer primary forests (C. J. Sharpe in litt. 2003, T. Donegan in litt. 2010), although it may persist in mosaics of primary and secondary forest with open areas (C. Márquez in litt. 2012). Given habitat loss (Thiollay 1994) and persecution by humans (H. Vargas in litt. 2012) throughout its range, the population is considered to be declining.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage
Argentina Native Extant Yes    
Bolivia Native Extant Yes    
Colombia Native Extant Yes    
Ecuador Native Extant Yes    
Peru Native Extant Yes    
Venezuela Native Extant      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Argentina Acambuco site factsheet
Argentina Cerro Negro de San Antonio site factsheet
Argentina Cuesta de las Higuerillas site factsheet
Argentina Itiyuro-Tuyunti site factsheet
Argentina La Cornisa site factsheet
Argentina Parque Nacional Calilegua site factsheet
Argentina Yala site factsheet
Colombia Bosques del Oriente de Risaralda site factsheet
Colombia Cañón del Río Barbas y Bremen site factsheet
Colombia Cerro Pintado (part of Serranía de Perijá transboundary AZE) site factsheet
Colombia Chicoral site factsheet
Colombia Cuchilla de San Lorenzo site factsheet
Colombia Cuenca del Río Hereje site factsheet
Colombia Cuenca del Río Toche site factsheet
Colombia La Planada Natural Reserve (Reserva Natural La Planada IBA) site factsheet
Colombia Munchique Natural National Park (Parque Nacional Natural Munchique IBA) site factsheet
Colombia Parque Nacional Natural Macuira site factsheet
Colombia Parque Natural Regional Páramo del Duende site factsheet
Colombia Puracé (Parque Nacional Natural Puracé IBA) site factsheet
Colombia Reserva El Oso site factsheet
Colombia Reserva Natural El Pangán site factsheet
Colombia Reserva Natural Ibanasca site factsheet
Colombia Reserva Natural Río Ñambí site factsheet
Colombia Reserva Natural Tambito site factsheet
Colombia Serranía de las Minas site factsheet
Colombia Serranía de los Churumbelos site factsheet
Colombia Serranía de los Paraguas site factsheet
Colombia Valle de San Salvador site factsheet
Colombia Valle del Río Frío site factsheet
Peru Manu site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane major resident
Altitude 1500 - 2800 m Occasional altitudinal limits 150 - 3400 m

Threats & impact

Threat (level 1) Threat (level 2) Impact and Stresses
Agriculture & aquaculture Annual & perennial non-timber crops / Agro-industry farming Timing Scope Severity Impact
Ongoing Majority (50-90%) Slow, Significant Decline Medium Impact:
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion
Agriculture & aquaculture Livestock farming & ranching / Agro-industry grazing, ranching or farming Timing Scope Severity Impact
Ongoing Majority (50-90%) Slow, Significant Decline Medium Impact:
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion
Biological resource use Hunting & trapping terrestrial animals / Persecution/control Timing Scope Severity Impact
Ongoing Minority (<50%) Unknown Unknown
Stresses
Species mortality

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Spizaetus isidori. Downloaded from http://www.birdlife.org on 13/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 13/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Vulnerable
Family Accipitridae (Osprey, kites, hawks and eagles)
Species name author (Des Murs, 1845)
Population size 1000-2499 mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 469,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species