email a friend
printable version
LC
Masked Duck Nomonyx dominicus

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 8,400,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 7 - - -
Population justification: Partners in Flight estimate the total population to number 50,000-499,999 individuals (A. Panjabi in litt. 2008). Previously, Kear (2005) estimated 25,000-100,000 individuals.
Trend justification: The population is suspected to be declining owing to over-hunting and human pressure (del Hoyo et al. 1992).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Antigua and Barbuda Native Extant        
Argentina Native Extant        
Bahamas Native Extant        
Barbados Native Extant        
Belize Native Extant        
Bolivia Native Extant        
Bonaire, Sint Eustatius and Saba (to Netherlands) Native Extant        
Brazil Native Extant        
Cayman Islands (to UK) Native Extant        
Colombia Native Extant        
Costa Rica Native Extant        
Cuba Native Extant        
Curaçao (to Netherlands) Native Extant        
Dominica Native Extant        
Dominican Republic Native Extant        
Ecuador Native Extant        
El Salvador Native Extant        
French Guiana Native Extant        
Guadeloupe (to France) Native Extant        
Guatemala Native Extant        
Guyana Native Extant        
Haiti Native Extant        
Honduras Native Extant        
Jamaica Native Extant Yes      
Martinique (to France) Native Extant        
Mexico Native Extant        
Montserrat (to UK) Native Extant        
Nicaragua Native Extant Yes      
Panama Native Extant        
Paraguay Native Extant        
Peru Native Extant        
Puerto Rico (to USA) Native Extant        
Sint Maarten (to Netherlands) Native Extant        
St Kitts and Nevis Native Extant        
St Lucia Native Extant        
St Vincent and the Grenadines Native Extant        
Suriname Native Extant        
Trinidad and Tobago Native Extant        
Turks and Caicos Islands (to UK) Native Extant        
Uruguay Native Extant Yes      
USA Native Extant Yes      
Venezuela Native Extant Yes      
Virgin Islands (to USA) Vagrant Extant        

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Barbados Bayfield Pond site factsheet
Guadeloupe (to France) Barrage de Gaschet site factsheet
Puerto Rico (to USA) Caño Tiburones site factsheet
St Lucia North-east coast site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Forest Subtropical/Tropical Mangrove Vegetation Above High Tide Level suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Mangrove Vegetation Above High Tide Level suitable non-breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands major breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands major non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Lakes (over 8ha) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Lakes (over 8ha) suitable non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) suitable non-breeding
Altitude 0 - 800 m Occasional altitudinal limits (max) 1500 m

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Sport Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Nomonyx dominicus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 26/11/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 26/11/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Anatidae (Ducks, Geese, Swans)
Species name author (Linnaeus, 1766)
Population size mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 8,400,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species