email a friend
printable version
LC
Black-bellied Whistling-duck Dendrocygna autumnalis

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 9,300,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Increasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 5.3 - - -
Population justification: The population is estimated to number 1,100,000-2,000,000 individuals.
Trend justification: The population trend is increasing in North America (based on BBS/CBC data: Butcher and Niven 2007).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Antigua and Barbuda Native Extant        
Argentina Native Extant        
Aruba (to Netherlands) Native Extant        
Bahamas Vagrant Extant        
Barbados Native Extant        
Belize Native Extant        
Bolivia Native Extant        
Bonaire, Sint Eustatius and Saba (to Netherlands) Native Extant        
Brazil Native Extant        
Canada Native Extant        
Cayman Islands (to UK) Vagrant Extant        
Chile Vagrant Extant        
Colombia Native Extant        
Costa Rica Native Extant        
Cuba Native Extant        
Curaçao (to Netherlands) Native Extant        
Dominica Native Extant        
Ecuador Native Extant        
El Salvador Native Extant        
French Guiana Native Extant        
Gambia Vagrant Extant        
Grenada Vagrant Extant        
Guadeloupe (to France) Native Extant   Yes    
Guatemala Native Extant        
Guyana Native Extant        
Honduras Native Extant        
Jamaica Vagrant Extant        
Martinique (to France) Native Extant        
Mexico Native Extant        
Montserrat (to UK) Native Extant        
Nicaragua Native Extant        
Panama Native Extant        
Paraguay Native Extant        
Peru Native Extant        
Puerto Rico (to USA) Native Extant        
Sint Maarten (to Netherlands) Native Extant        
St Kitts and Nevis Native Extant        
St Lucia Native Extant        
St Vincent and the Grenadines Native Extant        
Suriname Native Extant        
Trinidad and Tobago Native Extant        
USA Native Extant Yes      
Venezuela Native Extant        
Virgin Islands (to USA) Vagrant Extant        

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Belize Belize Coastal and near shore islands site factsheet
Belize Crooked Tree and associated wetlands site factsheet
Belize Northeastern Belize site factsheet
Belize Rio Bravo CMA Gallon Jug Estate site factsheet
Colombia Haciendas Ganaderas del Norte del Cauca site factsheet
Costa Rica Palo Verde Wetlands site factsheet
El Salvador Cerrón Grande site factsheet
Nicaragua Tisma Lagoon site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable breeding
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands major breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands major non-breeding
Altitude 0 - 1500 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Food (human) Whole Eggs Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Dendrocygna autumnalis. Downloaded from http://www.birdlife.org on 30/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 30/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Anatidae (Ducks, Geese, Swans)
Species name author (Linnaeus, 1758)
Population size mature individuals
Population trend Increasing
Distribution size (breeding/resident) 9,300,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species