email a friend
printable version
NT
Northern Screamer Chauna chavaria

IUCN Red List Criteria

Near Threatened (criteria nearly met) C2a(i) 

IUCN Red List history

Year Category
2012 Near Threatened
2008 Near Threatened
2006 Near Threatened
2004 Near Threatened
2000 Lower Risk/Near Threatened
1994 Lower Risk/Near Threatened
1988 Threatened

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type continent
Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 91,700 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals 1500-7000 poor Estimated 2000
Population trend Decreasing poor -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 5 - - -
Population justification: The population estimate of 2,500-9,999 individuals is derived from P. G. W. Salaman in litt. (1999). This equates to 1,667-6,666 mature individuals, rounded here to 1,500-7,000 mature individuals.
Trend justification: A slow and on-going population decline is suspected owing to habitat loss and possibly egg-collecting and hunting.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Colombia Native Extant       Yes
Venezuela Native Extant       Yes

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Colombia Ciénaga de Ayapel site factsheet
Colombia Ciénaga Grande, Isla de Salamanca and Sabana Grande RAMSAR biosphere reserve site factsheet
Colombia Complejo cenagoso de la margen occidental del Río Sinú site factsheet
Colombia Complejo de Ciénagas del sur de Cesar y Bolivar site factsheet
Colombia Finca Betancí-Guacamayas site factsheet
Colombia Parque Nacional Natural Los Katíos site factsheet
Colombia Región Ecodeltáica Fluvio-Estuarina del Canal del Dique site factsheet
Colombia Reserva Natural el Garcero y alrededores site factsheet
Colombia Serranía de San Lucas site factsheet
Colombia Zona deltáica-estuarina del Río Sinú site factsheet
Venezuela Parque Nacional Ciénagas de Juan Manuel site factsheet
Venezuela Reserva de Fauna Silvestre Ciénagas de Juan Manuel, Aguas Blancas y Aguas Negras site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands major resident
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Lakes (over 8ha) suitable resident
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) suitable resident
Wetlands (inland) Permanent Rivers/Streams/Creeks (includes waterfalls) suitable resident
Altitude 0 - 1200 m Occasional altitudinal limits  

Threats & impact

Threat (level 1) Threat (level 2) Impact and Stresses
Agriculture & aquaculture Annual & perennial non-timber crops / Small-holder farming Timing Scope Severity Impact
Ongoing Minority (<50%) Slow, Significant Decline Low Impact: 5
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion
Agriculture & aquaculture Livestock farming & ranching / Agro-industry grazing, ranching or farming Timing Scope Severity Impact
Ongoing Minority (<50%) Slow, Significant Decline Low Impact: 5
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion
Biological resource use Hunting & trapping terrestrial animals / Intentional use (species is the target) Timing Scope Severity Impact
Ongoing Minority (<50%) Slow, Significant Decline Low Impact: 5
Stresses
Species mortality
Biological resource use Logging & wood harvesting / Unintentional effects: (subsistence/small scale) [harvest] Timing Scope Severity Impact
Ongoing Minority (<50%) Slow, Significant Decline Low Impact: 5
Stresses
Ecosystem degradation
Pollution Domestic & urban waste water / Sewage Timing Scope Severity Impact
Ongoing Minority (<50%) Negligible declines Low Impact: 4
Stresses
Ecosystem degradation
Pollution Industrial & military effluents / Type Unknown/Unrecorded Timing Scope Severity Impact
Ongoing Minority (<50%) Negligible declines Low Impact: 4
Stresses
Ecosystem degradation
Transportation & service corridors Roads & railroads Timing Scope Severity Impact
Past, Likely to Return Minority (<50%) Slow, Significant Decline Past Impact
Stresses
Ecosystem degradation
Transportation & service corridors Utility & service lines Timing Scope Severity Impact
Past, Likely to Return Minority (<50%) Slow, Significant Decline Past Impact
Stresses
Ecosystem degradation

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Chauna chavaria. Downloaded from http://www.birdlife.org on 30/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 30/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Near Threatened
Family Anhimidae (Screamers)
Species name author (Linnaeus, 1766)
Population size 1500-7000 mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 91,700 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species