email a friend
printable version
LC
Shikra Accipiter badius

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Medium
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 22,200,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 6.7 - - -
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage
Afghanistan Native Extant Yes    
Angola Native Extant      
Armenia Vagrant Extant      
Azerbaijan Native Extant Yes    
Bangladesh Native Extant Yes    
Benin Native Extant      
Bhutan Native Extant Yes    
Botswana Native Extant      
Burkina Faso Native Extant      
Burundi Native Extant      
Cambodia Native Extant Yes    
Cameroon Native Extant      
Central African Republic Native Extant      
Chad Native Extant      
China (mainland) Native Extant Yes    
Congo Native Extant      
Congo, The Democratic Republic of the Native Extant      
Côte d'Ivoire Native Extant      
Djibouti Native Extant      
Eritrea Native Extant      
Ethiopia Native Extant      
Gambia Native Extant      
Ghana Native Extant      
Guinea Native Extant      
Guinea-Bissau Native Extant      
India Native Extant Yes    
Indonesia Vagrant Extant      
Iran, Islamic Republic of Native Extant      
Iraq Native Extant   Yes  
Israel Vagrant Extant      
Kazakhstan Native Extant Yes    
Kenya Native Extant      
Kuwait Native Extant   Yes Yes
Kyrgyzstan Native Extant Yes    
Laos Native Extant Yes    
Lesotho Vagrant Extant      
Liberia Native Extant      
Malawi Native Extant      
Malaysia Vagrant Extant      
Mali Native Extant      
Mauritania Native Extant      
Mongolia Vagrant Extant      
Mozambique Native Extant      
Myanmar Native Extant Yes    
Namibia Native Extant      
Nepal Native Extant Yes    
Niger Native Extant      
Nigeria Native Extant      
Oman Vagrant Extant   Yes  
Pakistan Native Extant Yes    
Rwanda Native Extant      
Saudi Arabia Native Extant      
Senegal Native Extant      
Sierra Leone Native Extant      
Somalia Native Extant      
South Africa Native Extant      
South Sudan Native Extant      
Sri Lanka Native Extant Yes    
Sudan Native Extant      
Swaziland Native Extant      
Tajikistan Native Extant Yes    
Tanzania Native Extant      
Thailand Native Extant Yes    
Togo Native Extant      
Turkmenistan Native Extant Yes    
Uganda Native Extant      
United Arab Emirates Introduced Extant      
Uzbekistan Native Extant Yes    
Vietnam Native Extant Yes    
Yemen Native Extant      
Zambia Native Extant      
Zimbabwe Native Extant      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Iraq Samara dam site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Plantations suitable breeding
Artificial/Terrestrial Plantations suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable breeding
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable non-breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Grassland Temperate suitable breeding
Savanna Dry suitable breeding
Savanna Dry suitable non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Altitude 0 - 0 m Occasional altitudinal limits (max) 3000 m

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent
Sport Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Accipiter badius. Downloaded from http://www.birdlife.org on 16/04/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 16/04/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Accipitridae (Osprey, kites, hawks and eagles)
Species name author (Gmelin, 1788)
Population size mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 22,200,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species
- Climate change species distributions