email a friend
printable version
LC
Antarctic Tern Sterna vittata

IUCN Red List history

Year Category
2013 Least Concern
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass 139 g

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 485,000
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 453,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Unknown -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 11 - - -
Population justification:


Trend justification: The population of S. v. sanctipauli is decreasing, but trends for the remainder of populations, and therefore the overall trend, is unknown (Wetlands International 2006).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Antarctica Native Extant Yes      
Argentina Native Extant        
Australia Native Extant        
Bouvet Island (to Norway) Native Extant Yes      
Brazil Native Extant        
Chile Native Extant        
Falkland Islands (Malvinas) Native Extant        
French Southern Territories Native Extant Yes      
Heard Island and McDonald Islands (to Australia) Native Extant        
New Zealand Native Extant        
South Africa Native Extant Yes      
South Georgia & the South Sandwich Islands Native Extant Yes      
St Helena (to UK) Native Extant Yes      
Uruguay Native Extant   Yes    

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Antarctica Byers Peninsula, Livingston Island site factsheet
French Southern Territories Île Saint Paul site factsheet
South Africa Algoa Bay Island Nature Reserve site factsheet
South Africa Prince Edward Islands Special Nature Reserve site factsheet
South Georgia & the South Sandwich Islands South Georgia - mainland, islands, islets and stacks site factsheet
St Helena (to UK) Gough Island site factsheet
St Helena (to UK) Inaccessible Island site factsheet
St Helena (to UK) Nightingale Island group site factsheet
St Helena (to UK) Tristan Island site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Marine Coastal/Supratidal Sea Cliffs and Rocky Offshore Islands major breeding
Marine Intertidal Rocky Shoreline major breeding
Marine Intertidal Shingle and/or Pebble Shoreline and/or Beaches suitable breeding
Marine Intertidal Tidepools major breeding
Marine Neritic Macroalgal/Kelp major breeding
Marine Neritic Macroalgal/Kelp major non-breeding
Marine Neritic Pelagic marginal resident
Marine Neritic Seagrass (Submerged) major breeding
Marine Neritic Seagrass (Submerged) major non-breeding
Marine Neritic Subtidal Loose Rock/pebble/gravel major breeding
Marine Neritic Subtidal Loose Rock/pebble/gravel major non-breeding
Marine Neritic Subtidal Rock and Rocky Reefs major breeding
Marine Neritic Subtidal Rock and Rocky Reefs major non-breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy major breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy major non-breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy-Mud major breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy-Mud major non-breeding
Rocky areas (eg. inland cliffs, mountain peaks) suitable breeding
Altitude 0 - 100 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Sterna vittata. Downloaded from http://www.birdlife.org on 02/10/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 02/10/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Laridae (Gulls, Terns, Skimmers)
Species name author Gmelin, 1789
Population size mature individuals
Population trend Unknown
Distribution size (breeding/resident) 485,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species