email a friend
printable version
LC
Coal Tit Parus ater

IUCN Red List history

Year Category
2013 Least Concern
2013 Least Concern
2012 Least Concern
2010 Least Concern

Species attributes

Migratory status altitudinal migrant Forest dependency Medium
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 18,700,000
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 20,200,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4.1 - - -
Population justification: In Europe, the breeding population is estimated to number 12000000-29000000 breeding pairs, equating to 36000000-87000000 individuals (BirdLife International 2004). Europe forms 25-49% of the global range, so a very preliminary estimate of the global population size is 73500000-348000000 individuals, although further validation of this estimate is needed.
Trend justification: The population is estimated to be fluctuating based on records of regional trends in recent years (del Hoyo et al. 2007).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Afghanistan Native Extant       Yes
Albania Native Extant       Yes
Algeria Native Extant       Yes
Andorra Native Extant       Yes
Armenia Native Extant       Yes
Austria Native Extant       Yes
Azerbaijan Native Extant       Yes
Belarus Native Extant       Yes
Belgium Native Extant       Yes
Bhutan Native Extant       Yes
Bosnia and Herzegovina Native Extant       Yes
Bulgaria Native Extant       Yes
China (mainland) Native Extant       Yes
Croatia Native Extant       Yes
Cyprus Native Extant       Yes
Czech Republic Native Extant       Yes
Denmark Native Extant       Yes
Estonia Native Extant       Yes
Finland Native Extant       Yes
France Native Extant       Yes
Georgia Native Extant       Yes
Germany Native Extant       Yes
Greece Native Extant       Yes
Hungary Native Extant       Yes
India Native Extant       Yes
Iran, Islamic Republic of Native Extant       Yes
Ireland Native Extant       Yes
Israel Native Extant       Yes
Italy Native Extant       Yes
Japan Native Extant       Yes
Kazakhstan Native Extant       Yes
Kyrgyzstan Native Extant       Yes
Latvia Native Extant       Yes
Lebanon Native Extant       Yes
Liechtenstein Native Extant       Yes
Lithuania Native Extant       Yes
Luxembourg Native Extant       Yes
Macedonia, the former Yugoslav Republic of Native Extant       Yes
Mongolia Native Extant       Yes
Montenegro Native Extant       Yes
Morocco Native Extant       Yes
Myanmar Native Extant       Yes
Nepal Native Extant       Yes
Netherlands Native Extant       Yes
North Korea Native Extant       Yes
Norway Native Extant       Yes
Pakistan Native Extant       Yes
Poland Native Extant       Yes
Portugal Native Extant       Yes
Romania Native Extant       Yes
Russia Native Extant       Yes
Russia (Asian) Native Extant       Yes
Russia (Central Asian) Native Extant       Yes
Russia (European) Native Extant       Yes
Serbia Native Extant       Yes
Slovakia Native Extant       Yes
Slovenia Native Extant       Yes
South Korea Native Extant       Yes
Spain Native Extant       Yes
Sweden Native Extant       Yes
Switzerland Native Extant       Yes
Taiwan (China) Native Extant       Yes
Tunisia Native Extant       Yes
Turkey Native Extant       Yes
Turkmenistan Native Extant       Yes
Ukraine Native Extant       Yes
United Kingdom Native Extant       Yes
Uzbekistan Native Extant       Yes

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Cyprus Adelphoi Forest - Papoutsa site factsheet
Cyprus Mahairas Forest – Tzionia site factsheet
Cyprus Pafos Forest site factsheet
Cyprus Troodos Forest site factsheet
Cyprus Xyllourikos Valley site factsheet
Nepal Annapurna Conservation Area site factsheet
Nepal Dhorpatan Hunting Reserve site factsheet
Nepal Khaptad National Park site factsheet
Nepal Rara National Park site factsheet
Nepal Shey-Phoksundo National Park site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Plantations suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Plantations suitable breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable breeding
Forest Boreal major breeding
Forest Boreal major non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane suitable non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane suitable breeding
Forest Temperate major breeding
Forest Temperate major non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical High Altitude suitable non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical High Altitude suitable breeding
Altitude 0 - 4570 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Parus ater. Downloaded from http://www.birdlife.org on 26/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 26/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Paridae (Tits and chickadees)
Species name author Linnaeus, 1758
Population size mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 18,700,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species