email a friend
printable version
LC
Caspian Gull Larus cachinnans

IUCN Red List history

Year Category
2014 Least Concern
2013 Least Concern
2012 Least Concern
2010 Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 1,580,000
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 6,490,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 12.4 - - -
Population justification: Global population size is unknown owing to recent taxonomic splits.

Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Afghanistan Native Extant     Yes  
Albania Native Extant       Yes
Armenia Native Extant Yes      
Azerbaijan Native Extant       Yes
Bahrain Vagrant Extant   Yes Yes  
Bosnia and Herzegovina Native Extant Yes      
Bulgaria Native Extant     Yes Yes
China (mainland) Native Extant   Yes    
Djibouti Native Extant   Yes    
Egypt Native Extant   Yes    
Eritrea Native Extant   Yes    
Ethiopia Native Extant   Yes    
Georgia Native Extant       Yes
India Native Extant   Yes    
Iran, Islamic Republic of Native Extant   Yes Yes  
Iraq Native Extant   Yes Yes  
Israel Native Extant   Yes Yes  
Jordan Native Extant   Yes Yes  
Kazakhstan Native Extant Yes      
Kuwait Native Extant   Yes Yes  
Lebanon Native Extant   Yes    
Maldives Vagrant Extant        
Nepal Vagrant Extant        
Oman Native Extant   Yes Yes  
Pakistan Native Extant   Yes    
Palestinian Authority Territories Native Extant   Yes Yes  
Qatar Native Extant   Yes    
Romania Native Extant     Yes Yes
Russia Native Extant Yes      
Russia (European) Native Extant Yes      
Saudi Arabia Native Extant   Yes    
Somalia Native Extant   Yes    
Sri Lanka Vagrant Extant        
Syria Native Extant   Yes Yes  
Turkey Native Extant       Yes
Ukraine Native Extant     Yes Yes
United Arab Emirates Native Extant   Yes Yes  
Yemen Native Extant   Yes    

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Russia (European) Utrish Reserve and adjacent coastal waters site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Aquatic & Marine Salt Exploitation Sites suitable breeding
Artificial/Aquatic & Marine Water Storage Areas (over 8ha) suitable breeding
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable non-breeding
Marine Coastal/Supratidal Sea Cliffs and Rocky Offshore Islands major breeding
Marine Intertidal Sandy Shoreline and/or Beaches, Sand Bars, Spits, Etc major breeding
Marine Neritic Macroalgal/Kelp suitable non-breeding
Marine Neritic Macroalgal/Kelp suitable breeding
Marine Neritic Pelagic suitable breeding
Marine Neritic Pelagic suitable non-breeding
Marine Neritic Seagrass (Submerged) suitable non-breeding
Marine Neritic Seagrass (Submerged) suitable breeding
Marine Neritic Subtidal Loose Rock/pebble/gravel suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Loose Rock/pebble/gravel suitable breeding
Marine Neritic Subtidal Rock and Rocky Reefs suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Rock and Rocky Reefs suitable breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy suitable breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy-Mud suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy-Mud suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Lakes (over 8ha) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Rivers/Streams/Creeks (includes waterfalls) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Rivers/Streams/Creeks (includes waterfalls) suitable non-breeding
Altitude 0 - 0 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2015) Species factsheet: Larus cachinnans. Downloaded from http://www.birdlife.org on 01/08/2015. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2015) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 01/08/2015.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Laridae (Gulls, Terns, Skimmers)
Species name author Pallas, 1811
Population size mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 1,580,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species
- 2015 European Red List assessment