email a friend
printable version
LC
Black-necked Stilt Himantopus mexicanus

IUCN Red List history

Year Category
2013 Least Concern
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Not Recognised
2000 Not Recognised
1994 Not Recognised
1988 Not Recognised

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass 181.83 g

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 9,530,000
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 8,500,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals 200000-2000000 poor Estimated 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 7.3 - - -
Population justification: Estimate includes totals for 'Himantopus melanurus'.
Trend justification: The overall population trend is stable (Wetlands International 2006). This species has undergone a small or statistically insignificant increase over the last 40 years in North America (data from Breeding Bird Survey and/or Christmas Bird Count: Butcher and Niven 2007) Note, however, that these surveys cover less than 50% of the species's range in North America.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage
Anguilla (to UK) Native Extant      
Antigua and Barbuda Native Extant      
Argentina Native Extant      
Aruba (to Netherlands) Native Extant      
Bahamas Native Extant      
Barbados Native Extant      
Belize Native Extant      
Bermuda (to UK) Native Extant      
Bonaire, Sint Eustatius and Saba (to Netherlands) Native Extant      
Brazil Native Extant      
Canada Native Extant      
Cayman Islands (to UK) Native Extant      
Chile Native Extant      
Colombia Native Extant      
Costa Rica Native Extant      
Cuba Native Extant      
Curaçao (to Netherlands) Native Extant      
Dominica Native Extant      
Dominican Republic Native Extant      
Ecuador Native Extant      
El Salvador Native Extant      
Falkland Islands (Malvinas) Native Extant      
French Guiana Native Extant      
Grenada Native Extant      
Guadeloupe (to France) Native Extant      
Guatemala Native Extant      
Guyana Native Extant      
Haiti Native Extant      
Honduras Native Extant      
Jamaica Native Extant      
Martinique (to France) Native Extant      
Mexico Native Extant      
Montserrat (to UK) Native Extant      
Nicaragua Native Extant      
Panama Native Extant      
Paraguay Native Extant      
Peru Native Extant      
Puerto Rico (to USA) Native Extant      
Sint Maarten (to Netherlands) Native Extant      
St Kitts and Nevis Native Extant      
St Lucia Native Extant      
St Vincent and the Grenadines Native Extant      
Suriname Native Extant      
Trinidad and Tobago Native Extant      
Turks and Caicos Islands (to UK) Native Extant      
Uruguay Native Extant      
USA Native Extant      
Venezuela Native Extant      
Virgin Islands (to UK) Native Extant      
Virgin Islands (to USA) Native Extant      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Argentina Bahía de Samborombón y Punta Rasa site factsheet
Argentina Reserva de Uso Múltiple Bañados del Río Dulce y Laguna Mar Chiquita site factsheet
Chile Desembocadura del Río Imperial site factsheet
Paraguay Lagunas Saladas - Riacho Yacaré site factsheet
Puerto Rico (to USA) Jobos Bay site factsheet
Puerto Rico (to USA) Suroeste site factsheet
USA Bear River Bay UT02 site factsheet
USA Farmington Bay site factsheet
USA Hanalei National Wildlife Refuge site factsheet
USA James Campbell National Wildlife Refuge site factsheet
USA Kealia Pond National Wildlife Refuge site factsheet
USA Ogden Bay site factsheet
USA Pearl Harbor National Wildlife Refuge site factsheet
USA Salton Sea site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Marine Intertidal Mud Flats and Salt Flats major non-breeding
Marine Intertidal Salt Marshes (Emergent Grasses) suitable breeding
Marine Neritic Estuaries major non-breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands major breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Lakes (over 8ha) major breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Lakes (over 8ha) major non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Saline, Brackish or Alkaline Lakes suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Saline, Brackish or Alkaline Lakes suitable non-breeding
Wetlands (inland) Seasonal/Intermittent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) suitable breeding
Altitude 0 - 1600 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Himantopus mexicanus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 21/04/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 21/04/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Recurvirostridae (Stilts and avocets)
Species name author (Müller, 1776)
Population size 200000-2000000 mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 9,530,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species