email a friend
printable version
LC
Long-tailed Jaeger Stercorarius longicaudus

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 6,240,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 12.5 - - -
Population justification: In Europe, the breeding population is estimated to number c.12,000-78,000 breeding pairs, equating to c.36,000-234,000 individuals (BirdLife International 2004). Europe forms 5-24% of the global range, so a very preliminary estimate of the global population size is c.150,000-5,000,000 individuals, although further validation of this estimate is needed. National population sizes have been estimated at < c.1,000 individuals on migration in Taiwan and c.100-10,000 breeding pairs and c.50-1,000 individuals on migration in Russia (Brazil 2009).
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage
Angola Vagrant Extant      
Antigua and Barbuda Native Extant      
Argentina Native Extant      
Aruba (to Netherlands) Vagrant Extant      
Australia Native Extant   Yes  
Austria Native Extant     Yes
Bahamas Vagrant Extant      
Barbados Native Extant      
Belarus Vagrant Extant      
Belgium Native Extant      
Belize Vagrant Extant      
Bermuda (to UK) Vagrant Extant     Yes
Bosnia and Herzegovina Vagrant Extant      
Botswana Vagrant Extant      
Brazil Native Extant      
Bulgaria Vagrant Extant      
Canada Native Extant      
Cape Verde Vagrant Extant      
Cayman Islands (to UK) Vagrant Extant      
Chile Native Extant      
Colombia Native Extant   Yes  
Costa Rica Vagrant Extant      
Croatia Vagrant Extant      
Cuba Native Extant      
Czech Republic Native Extant      
Denmark Native Extant     Yes
Dominica Native Extant      
Dominican Republic Vagrant Extant     Yes
Ecuador Native Extant      
Egypt Native Extant      
Falkland Islands (Malvinas) Native Extant      
Faroe Islands (to Denmark) Native Extant      
Fiji Vagrant Extant   Yes  
Finland Native Extant Yes    
France Native Extant      
Germany Vagrant Extant      
Greece Vagrant Extant      
Greenland (to Denmark) Native Extant Yes    
Guadeloupe (to France) Vagrant Extant   Yes  
Guatemala Native Extant      
Haiti Vagrant Extant      
Hong Kong (China) Vagrant Extant      
Hungary Native Extant      
Iceland Native Extant Yes    
Indonesia Native Extant      
Iran, Islamic Republic of Vagrant Extant     Yes
Ireland Vagrant Extant      
Israel Native Extant     Yes
Italy Native Extant   Yes  
Jamaica Vagrant Extant      
Japan Native Extant      
Jordan Vagrant Extant      
Kenya Vagrant Extant      
Kuwait Vagrant Extant     Yes
Latvia Native Extant      
Liberia Vagrant Extant      
Malaysia Native Extant      
Malta Vagrant Extant      
Martinique (to France) Native Extant      
Mauritania Vagrant Extant      
Mexico Native Extant      
Montenegro Vagrant Extant      
Montserrat (to UK) Native Extant      
Morocco Vagrant Extant      
Namibia Vagrant Extant      
Netherlands Native Extant      
New Caledonia (to France) Native Extant      
New Zealand Vagrant Extant      
Nigeria Vagrant Extant      
Northern Mariana Islands (to USA) Native Extant   Yes  
Norway Native Extant Yes   Yes
Oman Vagrant Extant     Yes
Palau Native Extant   Yes  
Panama Vagrant Extant      
Peru Native Extant      
Poland Native Extant      
Portugal Vagrant Extant      
Qatar Vagrant Extant      
Romania Native Extant   Yes  
Russia (Asian) Native Extant Yes    
Russia (Central Asian) Native Extant Yes    
Russia (European) Native Extant Yes    
Senegal Vagrant Extant      
Serbia Vagrant Extant      
Slovakia Vagrant Extant      
Slovenia Vagrant Extant      
Solomon Islands Native Extant      
South Africa Vagrant Extant      
South Georgia & the South Sandwich Islands Native Extant      
Spain Vagrant Extant      
St Helena (to UK) Vagrant Extant      
St Kitts and Nevis Native Extant      
St Lucia Native Extant      
St Pierre and Miquelon (to France) Native Extant   Yes Yes
St Vincent and the Grenadines Native Extant      
Svalbard and Jan Mayen Islands (to Norway) Native Extant Yes    
Sweden Native Extant Yes    
Switzerland Native Extant      
Thailand Native Extant      
Togo Vagrant Extant      
Turkey Vagrant Extant      
United Arab Emirates Vagrant Extant     Yes
United Kingdom Native Extant     Yes
Uruguay Vagrant Extant      
USA Native Extant Yes    
Vanuatu Native Extant      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Finland Käsivarsi fjelds site factsheet
Finland Kevo site factsheet
Greenland (to Denmark) Hochstetter Forland site factsheet
Greenland (to Denmark) South coast of Germania Land, and Slaedelandet site factsheet
Greenland (to Denmark) Western part of Germania land site factsheet
Russia (Central Asian) Basins of the Schuchya and Khadytayakha rivers site factsheet
Russia (Central Asian) Lower Yuribey site factsheet
Russia (Central Asian) Upper and Middle Yuribey site factsheet
Russia (Central Asian) Valley of the Yorkutayakha river site factsheet
Russia (European) Middle reaches of Bolshaya Rogovaya river site factsheet
Svalbard and Jan Mayen Islands (to Norway) Inner parts of Kongsfjorden site factsheet
Sweden Lake Tjålmejaure-Laisdalen valley site factsheet
Sweden Middagsfjället - Dörrshöjden site factsheet
Sweden Taavavuoma site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Grassland Tundra major breeding
Marine Neritic Macroalgal/Kelp suitable non-breeding
Marine Neritic Pelagic major non-breeding
Marine Neritic Seagrass (Submerged) suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Loose Rock/pebble/gravel suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Rock and Rocky Reefs suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy suitable non-breeding
Marine Neritic Subtidal Sandy-Mud suitable non-breeding
Marine Oceanic Epipelagic (0-200m) suitable non-breeding
Marine Oceanic Mesopelagic (200-1000m) suitable non-breeding
Altitude 0 - 1300 m Occasional altitudinal limits  

Threats & impact

Threat (level 1) Threat (level 2) Impact and Stresses
Climate change & severe weather Habitat shifting & alteration Timing Scope Severity Impact
Future Whole (>90%) Unknown Unknown
Stresses
Indirect ecosystem effects, Ecosystem degradation

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Stercorarius longicaudus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 12/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 12/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Stercorariidae (Skuas and jaegers)
Species name author Vieillot, 1819
Population size mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 6,240,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species