email a friend
printable version
LC
Grey-headed Lapwing Vanellus cinereus

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Near Threatened
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass 270 g

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 549,000
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 2,600,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 8.9 - - -
Population justification: The global population is estimated to number c.25,000-100,000 individuals (Wetlands International 2006), while national population estimates include: c.100-10,000 breeding pairs and c.1,000-10,000 individuals on migration in China; < c.50 individuals on migration and < c.50 wintering individuals in Taiwan; < c.1,000 individuals on migration in Korea and c.100-10,000 breeding pairs, c.50-1,000 individuals on migration and c.50-1,000 wintering individuals in Japan (Brazil 2009).
Trend justification: The population is suspected to be in decline owing to ongoing habitat destruction and degradation (del Hoyo et al. 1996).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Bangladesh Native Extant   Yes    
Bhutan Unknown Extant   Yes    
Brunei Vagrant Extant   Yes    
Cambodia Native Extant   Yes    
China (mainland) Native Extant       Yes
Hong Kong (China) Native Extant        
India Native Extant   Yes    
Indonesia Vagrant Extant   Yes    
Japan Native Extant Yes      
Laos Native Extant   Yes    
Malaysia Vagrant Extant   Yes    
Mongolia Native Extant   Yes    
Myanmar Native Extant   Yes    
Nepal Native Extant   Yes    
North Korea Native Extant       Yes
Philippines Native Extant   Yes    
Russia (Asian) Native Extant        
Singapore Vagrant Extant   Yes    
South Korea Native Extant       Yes
Sri Lanka Vagrant Extant   Yes    
Taiwan (China) Native Extant   Yes    
Thailand Native Extant   Yes    
Vietnam Native Extant   Yes    

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
India Mangal Jodi site factsheet
Japan Shiokawa tidal flat site factsheet
Japan Yahagigawa estuary site factsheet
Thailand Lower Central Basin site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Aquatic & Marine Seasonally Flooded Agricultural Land suitable breeding
Artificial/Aquatic & Marine Seasonally Flooded Agricultural Land suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Grassland Subtropical/Tropical Seasonally Wet/Flooded suitable non-breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands suitable breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands suitable non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Rivers/Streams/Creeks (includes waterfalls) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Rivers/Streams/Creeks (includes waterfalls) suitable non-breeding
Altitude 0 - 0 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Vanellus cinereus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 30/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 30/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Charadriidae (Plovers)
Species name author (Blyth, 1842)
Population size mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 549,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species